wykres funkcji
monia: Funkcje

Naszkicuj wykres funkcji wykladniczej f(x)=a
x jesli do jego wykresu nalezy punkt
P=(−3,8). Okresl zbior wartosci tej funkcji
skąd mam wiedzieć co pod x podstawic ?
18 wrz 17:43
wredulus_pospolitus:
8 = a−3 <−−− wyznaczasz 'a'
18 wrz 17:45
wredulus_pospolitus:
masz podane przecież współrzędne (x,y) punktu
18 wrz 17:46
Mila:
x=−3
8=a−3
dalej potrafisz?
18 wrz 17:46
monia: nie bardzo
18 wrz 17:51
max: 8/√3=a?
18 wrz 17:55
monia : i niewymiernosc z mianownika tez ? max to dobrze jest?
18 wrz 17:56
monia: pomoże ktoś ?
18 wrz 18:25
18 wrz 18:55
monia:
18 wrz 19:08
5-latek: To nie o to chodzi ze TY narusujesz za pomoca programu ta funkcje .
Masz ja sama narysowac w zeszycie lub na papierze milimetrowym
Zaczynamy
x=−3 to y=8 to juzz wiemy
x=−4 to y=(1/2)−4=24=16
x=−2 to y=(1/2)−2=22=4
x=−1 to y=(1/2)−1=21=2
x=0 to y= (1/2)0= ile
tak samo liczysz dla x=1 to y=1/21=1/2 itd wyznacz kilka punktow i narysuj wykres
18 wrz 19:55