potegi
karolina: Przedstaw liczbę w postaci 2
m , gdzie m∊C
Może jest ktoś komu to sprawia przyjemnosć bo mi niestety nie

a) 2
−4:2
−6
b)4
3*2
4:8
−4
c)32
−3*(2
−3)
−5
d) (8
−6:4
−6)
−1
e) (16
−2:2
−3)*4
f)
5√32−1 :8
4
17 wrz 21:26
magda: a) gdy masz te same podstawy a tak tu jest bo są dwójki to potęgi odejmujesz
2−4:2−6= 2−4−(−6)=22
17 wrz 21:36
17 wrz 21:38
magda: b) tutaj cyfrę 4 musisz zamienić na 2 do pewnej potęgi czyli 4=22 a cyfrę 8 też 8=23
(22)3 24 : (23)−4= 2624:2−12=210:2−12=222
17 wrz 21:40
magda: do b) jak masz potęgowanie potęgi czyli (22)3 to potęgi mnożysz czyli
2 2razy3=26
17 wrz 21:42
magda: jak masz te same podstawy i iloczyn np. 2624 to potęgi dodajesz
czyli 26+4=210
17 wrz 21:43
magda: c) zapisz zamiast 32 25
e) zamiast 16 zapisz 24
spróbuj sama pozdrawiam
17 wrz 21:46
karolina: c) 2
−15 * 2
15
17 wrz 21:57
bezendu:
20
17 wrz 21:58
Garth:
ax * ay = ax + y
17 wrz 21:58
5-latek: Jestem dzisiaj wredny
Jesli CI to nie sprawia przyjemnosci to moze sprawi CI przyjemnosc zaplacenie komus za
rozwiazanie zadan.
17 wrz 22:01
karolina: d) 2
−18−(−12) = 2
−6
17 wrz 22:02
5-latek: (2−6)−1=
17 wrz 22:05
karolina: 26 ?
17 wrz 22:07
magda: ok tylko że ostateczny wynik (2−6)−1=26
17 wrz 22:07
karolina: e) 2
−3
17 wrz 22:08
5-latek: Dobrze.
dawaj teraz przyklad e −rozpisuj go
17 wrz 22:09
magda: ok
17 wrz 22:09
karolina: (2−8:2−3)*22 = 2−5*22= 2−3
17 wrz 22:11
karolina:
17 wrz 22:11
magda: super
17 wrz 22:12
magda: a jak f) ?
17 wrz 22:12
karolina: jak z pierwiastkiem do potegi 5 ? rozpisac ? 32−1 to (25)−1
17 wrz 22:13
5-latek: w f) jest 5√32−1 :84 ? czy 5√32:84
17 wrz 22:14
magda: zapisz ((25)−1)1/5
17 wrz 22:15
magda: wyjdzie (2−5)1/5=2−1
17 wrz 22:16
magda: przykład jak masz √3= 31/2
17 wrz 22:17
karolina: 5√25:212 = 5√2−7
17 wrz 22:17
karolina: oj to chyba zle myslalam
17 wrz 22:18
magda: tylko że ten f) u mnie nie jest skończony
17 wrz 22:20
17 wrz 22:20
karolina: 21 :212 ? = 211 ?
17 wrz 22:20
magda: f) 2−1 : (23)4= 2−1 : 212 = 2−13
17 wrz 22:22
5-latek: Chodzi o ten zapis n√am=(n√a)m
17 wrz 22:23
karolina: ok dzięki wielkie spokojnej nocki buziaczki
17 wrz 22:23
5-latek: Dobrze . No to czemu pisze ze to nie sprawia jej przyjemnosci a umie liczyc

maly leniuszek
17 wrz 22:25
magda: wystarczyło tylko ją naprowadzić i proszę sama policzyła Brawo
17 wrz 22:28
5-latek:
17 wrz 22:28
justynoch93: 571*270*92
28 paź 12:34
justynoch93: Pomoooocyyy
28 paź 12:35
john2: 5 * 570 * 270 * 92 = 5 * 1070 * 81 = 405 * 1070 = 4,05 * 1072
chyba tak
28 paź 13:03