Wskaż wieloman równy wielomianowi W9x)=(x^4-2)^2
kamczatka: Wskaż wieloman równy wielomianowi W9x)=(x4−2)2
i mi wychodzi x16−4x4+4 a w odpowiedziach mam x8−4x4+4 skąd te x8 ?
16 wrz 21:27
ICSP: (x4)2 = x4*2 = x8
wzór (ab)c = ab*c
16 wrz 21:30
PuRXUTM: W(x)=(x4−2)2=(x4)2−2*2x4+4=x8−4x4+4 Wykładniki się mnoży (ab)c=ab*c
16 wrz 21:32
abc: a to nie jest ze wzoru skróconego mnożenia (a+b)2 ?
16 wrz 21:32
abc: aha to o to chodziło bo ja 4 do potęgi 2 podnosiłem
16 wrz 21:32
PuRXUTM: witaj ICSP
16 wrz 21:32
16 wrz 21:34
kamczatka: A jeszcze takie zadanie:
Wielomian W(x) jest iloczynem wielomianów P(x)=−4x3+3x2−2x+1 i Q(x)= 4x3−3x2+2x−1
Wobec tego W(x) jest wielomianem stopnia:
i w odpowiedziach mam że szóstego
ale ja bym powiedział że dziewiątego bo −4x3*4x3=16x9
16 wrz 21:35
Eta:
a
n*a
m= a
n+m
16 wrz 21:36
kamczatka: aha dzięki jakoś kiełbasę przerabiam i potęg jeszcze nie robiłem

bo są w kolejnym dziale.
16 wrz 21:37
kamczatka: to −4x3*4x3=−16x6 ?
16 wrz 21:39
Eta:
"Oczywista− oczywistość"
16 wrz 21:47
bezendu:
16 wrz 21:48
Eta:
I co się tak cieszy
16 wrz 21:48
bezendu: A co nie wolno
16 wrz 21:50
Eta:
Wolo, szybko

.... wszystko "wolno"
16 wrz 21:51
Eta:
Wolno,
16 wrz 21:52
bezendu: Mam kilka zadanek, wstawię za 15 minut

Pomożesz ?
16 wrz 21:53
Eta:
Smażę, powidła śliwkowe ........ i jak mi się przypalą? to co?

Wrzuć treść zadań ...... tylu tu pomagających, zawsze ktoś pomoże, tzn. da wskazówki!
16 wrz 21:56
bezendu:
16 wrz 21:56
16 wrz 21:59