iloczyn skalarny
Mary: oblicz cosinus kąta między wektorami a i b ( odczytaj z tablic wartości kąta)
→
a = [2,−4,4]
→
b = [−3,2,6]
Jeśli byłaby taka możliwość to proszę o dokładne wytłumaczenie/rozpisanie jak to się robi
16 wrz 21:00
5-latek: I to Pani studentka pyta o tak prosta rzecz.
Prosze spojrzec do ksiazki albo do notatek i tam bedzie podany wzor
16 wrz 21:06
Mary: właśnie jeszcze nie studentka

dopiero co to mieliśmy, ale tłumaczenie albo raczej jego brak
jakoś do mnie nie trafiło....
16 wrz 21:17
Nienor: To tylko wykorzystanie wzoru na iloczyn skalarny.
Pogrubienie oznacza wektor, normalne skalar (w tym przypadku to będzie długość wektora).
a◯b=a*b*cosα, gdzie α to kąt między wektorami.
16 wrz 21:22
Mary: ale co podstawić pod to a i b

którą wspołrzędną?
16 wrz 21:30
16 wrz 21:32
5-latek: ja twierdze ze jestes studenktka bo to sa wspolrzedne w przestrzeni a w liceum to byly ale na
plaszczyznie .
Wlasnie oblicza sie to tak samo jak na plaszcyznie tylko dochodzi jeszcze jedna wspolrzedna
Teraz niech wektor a ma wspolrzedne [a
x , a
y, a
z] wektor b wspolrzedne [ b
x,b
y,b
z] to kat
| | axbx+ayby+azbz | |
miedzy wektorami ai b czyli cosφ= |
| |
| | a*b | |
w miamiwniku to jest dlugosc wektora a*dlugosc wektora b
dlugosc wektora a=
√ax2+ay2+az2 i dlugosc wektora b=
√bx2+by2+bz2
Podstaw swoje dane i policz . Odzcytaj kat z tablic
Poczytaj sobie o iloczynie skalrnym wektorow. Ucz sie sama bo notatek nikt na studiach CI nie
bedzie dyktowal Powodzenia
16 wrz 21:34
Mary: Dzięki

włanie nie wytłumaczono nam nic o tych trzech współrzędnych, stąd moja dezorientacja

i naprawdę nie jestem studentką
16 wrz 22:13
5-latek: Na zdrowie
16 wrz 22:18
Basia: jeżeli to naprawdę nie są studia to może miało być:
a→ = [2; −4,4] b→ = [−3; 2,6]
albo
a→ = [2; −4,4] b→ = [−3,2; 6]
16 wrz 23:36
Janek191:
→ →
a o b = 2*(−3) + (−4)*2 + 4*6 = − 6 − 8 + 24 = 10
a =
√22 +(−4)2 + 42 =
√4 + 16 + 16 =
√36 = 6
b =
√(−3)2 + 22 + 62 =
√9 + 4 + 12 =
√25 = 5
zatem
| | 10 | |
cos φ = |
| = U{1}[3} ≈ 0,3333 |
| | 6*5 | |
φ ≈ 70
o 30 '
===========
17 wrz 12:03
Janek191:
Pomyłka !


b =
√( −3)2 + 22 + 62 =
√9 + 4 + 36 =
√49 = 7
zatem
| | 10 | | 10 | | 5 | |
cos φ = |
| = |
| = |
| ≈ 0,2380 |
| | 6*7 | | 42 | | 21 | |
φ ≈ 76
o 50'
============
17 wrz 12:09