miki102: czy w czworokąt ABCD można wpisać w okrąg jeżeli:
a)/AB/=6dm, /BC/=8dm,/CD/=1dm,/ad/=8dm
b).AB/=2db. /BC/=3dm,/CD/=6dm,/AD/=5dm
23 wrz 17:37
Jakub: Wystarczy sprawdzić czy suma boków przeciwległych jest równa zobacz
874
23 wrz 17:58
miki102: czyli 6+1=8+8
i co dalej nie poradzę sobie
pomóż mi zrobić to zadanie proszę
23 wrz 18:08
Jakub: Dobrze robisz. 6+1 nie równa się 8+8 czyli w ten czworokąt nie można wpisać okręgu, ale
już w punkcie b) można. Sprawdź
23 wrz 18:12
miki102: dzięki
powiedz mi czy to zadanie zrobione jest dobrze , sprawdź czy czworokąt o kątach 45, 75,
105 i 135 stopni może być wpisany w okrąg?
Warunkiem na to, by czworokąt dawał się wpisać w okrąg jest, by sumy miar przeciwległych
kątów wewnętrznych były jednakowe i z konieczności wynosiły 180 stopni. Ponieważ w
podanym przykładzie jedna z tych sum wynosi 150 stopni, a druga 210 stopni, więc ten
czworokąt nie da się wpisać w okrąg, moim zdaniem
23 wrz 18:22
Jakub: Dokładnie o to chodzi. Nic nie mogę dodać
23 wrz 18:37
miki102: dziękuję bardzo
23 wrz 18:49