Promień okręgu wpisanego
Magdalena: Długości boków trójkąta są w stosunku 2 3 4, a najkrótszy z boków ma długość a. Znajdź promień
okręgu wpisanego w ten trójkąt.
16 wrz 19:38
16 wrz 19:50
Magdalena: Dziękuję za odpowiedź, ale mam problem z policzeniem obwodu trójkąta, gdyż cały czas mam
przynajmniej jedną niewiadomą, np. kiedy podstawiam:
O= 2/3b + b + 3/4b zawsze zostaje mi ta niewiadoma b...
16 wrz 20:06
PW: Liczbę a należy traktować jako znaną (tak podali w treści zadania) i wyliczyć wszystko za
pomocą a, np.
tak jak wyliczyła
Basia − i nic więcej.
16 wrz 20:36
pigor: ..., z warunków zadania masz długości boków :
2k, 3k, 4k i 2k=a ⇒ k= 12a i a+32a+2a= 4a − szukany obwód Δ
16 wrz 20:51
pigor: ..., przepraszam, oczywiście nie 4, tylko 4,5 − szukany obwód .
16 wrz 20:52
pigor: ..., 4,5a
16 wrz 20:53