ekstremy funkcji
Agnesssss: proszę o pomoc przy ekstremach lokalnych funkcji


mam do znalezienia ekstrem w tej funkcji: f(x,y)=x
2 + 9x
2y − y + 8.
Kto pomoże

?
16 wrz 19:08
Agnesssss: nie wiem czy dobrzeee zrobiłam.. nie ma nikogo kto by to zrobił

:(
16 wrz 19:13
Agnesssss: :(
16 wrz 19:17
Agnesssss: czy w ogóle będą tu ekstremy



?
16 wrz 19:17
Aga1.: Pokaż swoje obliczenia to sprawdzimy.
16 wrz 19:20
Agnesssss: y'=2x−1
2x−1=0
x=1/2
przez co wychodzi tylko , że (−nieskończoność; 1/2) −> funkcja maleje
aaa w przedziale (1/2; + nieskończoność) ta funkcja rośnie

przez co nie ma min i max lokalnego
16 wrz 20:06
16 wrz 20:12
Agnesssss: no ale jak będe chciała obliczyć pochodne x to tam gdzie mam 9x
2y pod y co mam podstawić
16 wrz 20:25
Aga1.: Jeśli liczysz pochodną po x, to y traktujesz jak stałą
f'x(x,y)=2x+18y
16 wrz 23:05