funcja dwóch zmiennych - gradient, pkt stacjonarne, ekstrema
m2013: błagam o pomoc.
| | 1 | |
dana jest funkcja dwóch zmiennych h(x,y) = |
| x2 + 2y3 − 4xy + 1 oraz punkt M= (2,1). |
| | 2 | |
a) wyznacz gradient h(x,y) w punkcie M
b) wyznacz punkty stacjonarne ( o ile istnieją)
c) wyznacz ekstrema h(x,y)
16 wrz 10:43
m2013: proszę chociaż o jakieś wskazówki, jak w ogóle zacząć to zadanie.
16 wrz 11:03
16 wrz 11:27
m2013: czyli chodzi o pochodną cząstkową po x i po y?
16 wrz 11:47
Basia: tak
| | df | | df | |
to są równoważne zapisy f'x = |
| f'y = |
| |
| | dx | | dy | |
16 wrz 11:48
m2013: nie wiem czy dobrze, ale wyszło mi
po x = x+6y
2+4y
a po y= 6y
2−4x
16 wrz 11:50
Basia: niestety, źle

liczysz po x więc y traktujesz jak stałą
liczysz po y więc x traktujesz jak stałą
pochodna, ze stałej = 0
f'
x = x−4y
f'
y = 6y
2 − 4x (tę masz dobrze)
M(2,1)
f'
x(2,1) = 2−4*1 = −2
f'
y(2,1) = 6*1
2 − 4*2 = −2
czyli gradient w p−cie M to wektor [−2; −2]
16 wrz 11:55
m2013: a no tak, głupi błąd się wkradł. dziękuję za zwrócenie uwagi
16 wrz 11:57
Basia: dalej:
punkty stacjonarne to te, których współrzędne spełniają układ równań
f'x = 0
f'y = 0
czyli masz
x−4y = 0
6y2 − 4x = 0
x = 4y
6y2 − 4*4y = 0
6y2 − 16y = 0
2y(3y − 8) = 0
y = 0 ⇒ x=4*0 = 0
y = 83 ⇒ x=4*83 = 323
mamy dwa punkty stacjonarne
A(0,0) i B(323; 83)
i sprawdzamy czy mogą tam być ekstrema
czyli trzeba policzyć hesjan, a do tego są potrzebne
f"xx; f"xy; f"yx i f"yy
spróbuj je policzyć
16 wrz 12:00
m2013: szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to jest hesjan. czy to jest pochodna do potęgi drugiej?
16 wrz 12:02
m2013: nie miałam tego na ćwiczeniach
16 wrz 12:04
Basia: hesjan to wyznacznik Hessego
W =
[ f"xx f"xy ]
[ f"yx f"yy ]
to taka nazwa potoczna
policz te drugie pochodne, to pokażę jak dalej
16 wrz 12:07
m2013: f"xx= 1
f"xy= −4
16 wrz 12:26
Basia: dobrze; jeszcze f"yx i f"yy
16 wrz 12:31
Basia: chwilę mnie nie będzie
16 wrz 12:31
m2013: próbowałam wyszło mi tak:
f"xx= 1
f"yx= −4
f"xy= −4
f"yy=12
16 wrz 12:32
m2013: dobrze, poczekam
16 wrz 12:33
Basia: Bardzo Cię przepraszam, ale sieć mi padła. Trochę trwało
Już kończę to zadanko.
16 wrz 14:08
m2013: nic nie szkodzi. i bardzo dziękuję za pomoc.
16 wrz 14:09
Basia:
f'
x = x−4y
f'
y = 6y2 − 4x
f"
xx = 1
f"
xy = −4
f"
yx = −4
ale
f"__{yy} = 12y
teraz wyznacznik
W(x,y) =
[ 1 −4 ]
[ −4 12y]
= 1*12y − (−4)*(−4) = 12y − 16
punkty stacjonarne: A(0,0) B(
323,
83)
badamy punkt A
W(0,0) = 12*0 − 16 = 16 < 0 w p−cie A nie ma ekstremum
badamy punkt B
W(
323;
83) = 12*
83 − 16 = 4*8 − 16 = 16 >0
w punkcie B jest ekstremum
f"
xx(
323,
83) = 1 > 0
czyli w p−cie B jest
minimum lokalne
a schemat szukania tych ekstremum jest ładnie opisany tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ekstremum#Warunek_konieczny_i_wystarczaj.C4.85cy_istnienia_ekstremum
Rozdział 4
4.3 Warunek konieczny i wystarczający istnienia ekstremum
16 wrz 14:16
m2013: dziękuję bardzo za pomoc.

i mam jeszcze jedno pytanko: otóż nie zauważyłam w punkcie pierwszym że trzeba narysować wykres
gradientu. i tu pojawia się kwestia czy muszę narysować wykres funkcji i dopiero gradientu czy
od razu gradientu?
16 wrz 14:21
Basia: szczerze mówiąc nie wiem;
w ogóle nie umiem rysować funkcji wielu zmiennych, no co najwyżej te najprostsze
jeżeli od razu wiadomo, że to np. paraboloida
jeżeli Was tego uczyli to spróbuj narysować, ale w tym już nie potrafię pomóc
16 wrz 14:41
m2013: jeszcze raz dziękuję bardzo za pomoc.
16 wrz 15:07