liczby rzeczywiste.prosze o wytłumaczenie krok po kroku tych zadań.
ja: Zadanie 5. Wartość wyrażenia 5100+{5100}+{5100}+{5100}+{5100} jest równa:
A. 5500 B. 5101 C. 25100 D. 25500
Zadanie 6. Cenę pewnego towaru obniżono najpierw o 30%, a następnie obniżono o 20%. Zatem cenę
towaru
obniżono o:
A. 50% B. 60% C. 56% D. 44%
16 wrz 18:26
ja: wszedzie w zadaniu pierszym jest suma 5100
16 wrz 18:27
Mila:
1) 5*5100=5101
odp.B, źle to wszystko zapisałaś.
2)x − początkowa cena
0,7x − cena po I obniżce
0,7x−0,2*0,7x=0,70x−0,14x=0,56x − cena po II obniżce
1−0,56=0,44=44%
odp.D
16 wrz 18:33
Kejt:
1. =5101
bo:
5100+5100+5100+5100+5100=5*5100=5100+1=5101
16 wrz 18:33
Kejt: ups..kolizja
16 wrz 18:34
ja: 5*5100=5101 − czy to wynika z jakiegoś wzoru?
16 wrz 18:37
pigor: ..., lub
80%*70%c= (100−x)%c ⇔ 56*100%= 100−x ⇔ x=100−56 ⇔
x%=44%. ...
16 wrz 18:39
16 wrz 18:40
ja: 5*5100 chodziło mi oto,czy to wynika z jakiegoś wzoru...
16 wrz 18:42
pigor: ..., tak 5*5
100= 5
1* 5
100= 5
1+100= 5
101. i tyle z własności mnożenia potęg
o jednakowych podstawach (przepisujemy podstawę potęgi i wykładniki dodajemy) . ...
16 wrz 18:42
pigor: ..., czyli ze wzoru an *am= an+m
16 wrz 18:43
ja: DZIĘKI!
Zadanie 8. Wpłacono 500 zł na lokatę dwuletnią, przy rocznej stopie 6% i kapitalizacji co pół
roku. Po 2
latach stan konta wynosi:
a JAKIEGO WZORU TRZEBA UZYC TUTAJ?
16 wrz 18:48
pigor: ...,
K= 500*(1+12*6%)2*2 = 500*1,034= 572,75 zł
ja ze wzoru na procent składany po n latach z kapitalizacją kapitału co m części w roku :
K= Ko(1+1mp%)m*n
16 wrz 19:04