Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie ABC oraz oblicz promień
sefcio7: Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie ABC oraz oblicz promień tego okręgu :
a) A(−2,2), B(2,−2), C(2,8)
b) A(−2,2), B(4,−4), C(12,2)
16 wrz 15:29
ZeroOsiem:
Środek okręgu opisanego na trójkącie to punkt przecięcia symetralnych boków trójkąta.
Wyznacz środki (co najmniej dwóch) odcinków, a następnie poprowadź proste prostopadłe do tych
odcinków, przechodzące przez ich środek. Punkt ich przecięcia to środek okręgu.
16 wrz 16:16
16 wrz 16:28
pigor: ...zakładam,że jesteś na rozszerzeniu, więc np. tak :
a) AB
→= [4,−4]= 4[1,−1] i S
AB= (
12(0+0),
12(0+0) )= (0,0) − środek AB ⇒
s
AB : 1(x−0) −1(y−0)= 0 ⇔ x−y=0 ⇔
y=x − równanie symetralnej boku AB ;
analogicznie
wektor BC
→= [0,10] i S
BC= (2,3) − środek boku BC ⇒
⇒ s
BC : 0(x−2)+10(y−3)= 0 ⇔ y−3= 0 ⇔
y=3 − równanie symetralnej boku BC,
więc z układu równań symetralnych : y=x i y=3 ⇒
S= (3,3) − szukany środek okręgu,
więc np. |SC|=|3−8}= |−5|=
5= r − szukany promień okręgu . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) analogicznie lub po swojemu, czyli "twojemu" (waszemu) . ...
16 wrz 16:38