Nastepujace wyrazenie doprowadz do najprostrzej postacia nastepnie obicz ich war
Wikusia: Nie wiem jak zrobic to zadanie Nastepujace wyrazenie doprowadz do najprostrzej postacia
nastepnie obicz ich wartosci liczbowe do podanych wartosci zmiennych x = −1/2 a y =2
oto przykład:
2{(x−y)2−(x+y)2} = 4(x−y)2
16 wrz 12:46
Bogdan:
zastosuj wzory skróconego mnożenia
16 wrz 12:48
Bogdan:
wzory są tutaj
55
16 wrz 12:49
Wikusia: a trzeba poprzenosic na jedną strone czy nie?
16 wrz 12:56
Bogdan:
Można, ale nie w tym przypadku nie trzeba
16 wrz 13:08
Wikusia: ja zrobiłam to tak czy dobrze:
2{(x−y)
2−(x+y)
2} = 4(x−y)
2
2{(x
2−2xy−y
2)−(x
2+2xy+y
2)}=4(x
2−2xy+y
2)
2{x
2−2xy−y
2−x
2+2xy+y
2}=4x
2−8xy+4y
2
2x
2−4xy+2y
2−2x
2+4xy+2y
2=4x
2−8xy+4y
2
4y
2=4x
2−8xy+4y
2
4(2)
2= 4*(−1/2)
2−8*(−1/2)*2+4*2
2
4*4=4*1/4−8*(−1)*1+4*4
16=1+8+16
16=25
czy dobrze to rozwiązałam

16 wrz 13:08
Bogdan:
źle, sprawdź znaki
16 wrz 13:12
Wikusia: chodzi o przy opuszczaniu nawiasów to zmienia sie znaki o to chodzi
16 wrz 13:15
Bogdan:
Nie tylko. Wykonaj obliczenia od początku nie patrząc na dotychczasowe obliczenia.
16 wrz 13:19
Wikusia: 2{(x−y)2−(x+y)2} = 4(x−y)2
2{(x2−2xy−y2)−(x2+2xy+y2)}=4(x2−2xy+y2)
2{x2−2xy−y2−x2−2xy−y2}=4x2−8xy+4y2
2x2−4xy−2y2−2x2−4xy−2y2=4x2−8xy+4y2
−8xy−4y2=4x2−8xy−4y2
−8*(−1/2)*2−4*(2)2=4*(−1/2)2−8*(−1/2)*2+4*22
8−16=1+8+16
−8+25
16 wrz 13:35
Wikusia: −8=25
16 wrz 13:35
Bogdan:
Ciągle źle.
(x − y)2 = x2 − 2xy + y2
16 wrz 13:37
Wikusia: 2{(x−y)2−(x+y)2} = 4(x−y)2
2{(x2−2xy+y2)−(x2+2xy+y2)}=4(x2−2xy+y2)
2{x2−2xy+y2−x2−2xy−y2}=4x2−8xy+4y2
2x2−4xy+2y2−2x2−4xy−2y2=4x2−8xy+4y2
−8xy2=4x2−8xy+4y2
−8*(−1/2)*(2)= 4*(−1/2)2−8*(−1/2)*2+4*22
8=4*1/4−8*(−1)*1+4*4
8=1+8+16
8=25
16 wrz 13:48
Wikusia: 2{(x−y)2−(x+y)2} = 4(x−y)2
2{(x2−2xy+y2)−(x2+2xy+y2)}=4(x2−2xy+y2)
2{x2−2xy+y2−x2−2xy−y2}=4x2−8xy+4y2
2x2−4xy+2y2−2x2−4xy−2y2=4x2−8xy+4y2
−8xy=4x2−8xy+4y2
−8*(−1/2)*(2)= 4*(−1/2)2−8*(−1/2)*2+4*22
8=4*1/4−8*(−1)*1+4*4
8=1+8+16
8=25
16 wrz 13:51
Wikusia: teraz jest dobrze

?
16 wrz 14:02
Bogdan:
Po co sobie utrudniasz rachunki?
2[(x − y)
2 − (x + y)
2] = 4(x − y)
2 /:2
x
2 − 2xy + y
2 − x
2 − 2xy − y
2 = 2x
2 − 4xy + 2y
2
redukujemy
0 = 2x
2 + 2y
2 /:2
| | 1 | | 1 | |
x2 + y2 = 0, x2 = |
| , y2 = 4, |
| + 4 ≠ 0 |
| | 4 | | 4 | |
a więc dla podanych wartości x, y równość nie zachodzi
16 wrz 14:11
Wikusia: a to jak ja zrobilam jest dobrze czy zle znowu
16 wrz 14:22
Wikusia: Dziękuję bardzo za pomoc duzo latwiej wytlumaczone hehe
16 wrz 14:31
Bogdan:
Twoje ostatnie obliczenia są poprawne, ale ja obniżyłbym Ci ocenę za nie doprowadzenie
zapisu równania do najprostszej postaci. Widzisz sama, że w Twoim zapisie −8xy=4x2−8xy+4y2
po dwóch stronach jest wyrażenie −8xy, aż się prosi o redukcję, a potem o uproszczenie przez 4.
16 wrz 14:34
Wikusia: a to zeby obliczyc zrobiłam tak... to kolejne zadanie....i też sie strasznie gybie w tych
liczbach...
| | | | | |
−{0,8 * | 2− N{−2}2{5}:(−1 | ) |
| | | |
skróciłam ułamki w nawiasie i wyszło coś takiego :
po skróceniu wyszło coś takiego
16 wrz 15:09
Wikusia: | | | |
tylko na poczatku w nawiascie jest ulamek | tylko −2 jest do potegi drugiej |
| | |
16 wrz 15:15
Bogdan:
To są ułamki? Jeśli tak, to stosuj przy ich zapisywaniu dużą literkę U, a nie N.
Przepraszam, teraz Ci nie pomogę, bo mam inne zajęcia.
16 wrz 15:15
Wikusia: DObrze ale i tak dziękuje za pomoc
16 wrz 15:26
Wikusia: `Kolejne zadanie zrobiłam tak ale nie wiem czy dobrze :
| 7*73:(72)2 | | 7*73:74 | | 7*7−1 | | | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 73:72*7 | | 71*7 | | 49 | | 49 | |
= U{7]{7}{49}
16 wrz 15:41
16 wrz 15:43
5-latek: Dobry wynik wyszedl tylko po co tak sobie komplikujesz . 7*73= 74 zr wzoru an*am=an+m
7=71 *73=71+3=74 .
16 wrz 16:07
Wikusia: | | 2 | | 2 | |
(3−1 + 2−2)−2 + 4−1: |
| −2 + |
| |
| | 7 | | 49 | |
a tego to juz nie umiem zrobilam jakos ale nie wiem czy dobrze
| | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | | 2 | |
( |
| + |
| 2)−2+ |
| : |
| 2+ |
| = |
| | 3 | | 2 | | 4 | | 2 | | 49 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 49 | | 2 | | 4 | | 3 | |
( |
| + |
| )−2+ |
| : |
| + |
| = ( |
| + |
| )−2 |
| | 3 | | 4 | | 4 | | 4 | | 49 | | 12 | | 12 | |
| | 1 | | 2 | | 12 | | 1 | | 2 | |
+1* |
| + |
| = |
| 2 + |
| + |
| = |
| | 49 | | 49 | | 7 | | 49 | | 49 | |
| 144 | | 1 | | 2 | | 1008 | | 1 | | 2 | | 1011 | |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = |
| = |
| 7 | | 49 | | 49 | | 49 | | 49 | | 49 | | 49 | |
16 wrz 16:10
5-latek: | | 2 | | 2 | |
czy to ma byc tak ? (3−1+2−2)−2+4−1:( |
| )−2+ |
| |
| | 7 | | 49 | |
| | 1 | | a | | b | |
Korzystamy z e wzoru na potegowanie a−n= |
| i ( |
| )−n=( |
| )n |
| | an | | b | | a | |
Wobec tego piszemy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | | 2 | | 12 | | 1 | |
( |
| + |
| )−2+ |
| :( |
| )2+ |
| =( |
| )2+ |
| *U{4 |
| | 3 | | 4 | | 4 | | 2 | | 49 | | 7 | | 4 | |
| | 2 | | 144 | | 1 | | 2 | |
}{49}+ |
| = |
| + |
| + |
| = policz . |
| | 49 | | 49 | | 49 | | 49 | |
| | 12 | | 144 | | 144 | | a | |
Masz blad tutaj( |
| )2= |
| a nie |
| korzystamy ze wzoru ( |
| )n= |
| | 7 | | 49 | | 7 | | b | |
16 wrz 17:29
Wikusia: Faktycznie mój bład
17 wrz 09:15
Wikusia: Dziękuję bardzo za pomoc
17 wrz 09:30
Wikusia: a to nowe zadanie i pewnie też gdzieś sie złapałam:
| 2 | | 3 | | (−2)2 | | 1 | |
| − {0,8 * |
| − |
| } : (−1 |
| ) = |
| 3 | | (−2)2 | | 5 | | 2 | |
| 2 | | 8 | | 3 | | 4 | | 3 | |
| − { |
| * |
| − |
| } : (− |
| ) = |
| 3 | | 10 | | 4 | | 5 | | 2 | |
| 2 | | 1 | | 3 | | 4 | | 2 | |
| − { |
| * |
| − |
| } * (− |
| ) = |
| 3 | | 5 | | 1 | | 5 | | 3 | |
| 2 | | 3 | | 4 | | 2 | |
| − { |
| − |
| } * (− |
| ) = |
| 3 | | 5 | | 5 | | 3 | |
17 wrz 09:47
Kamcia: czy dobrze to rozwiazałam

?
17 wrz 12:05
wikusia: 
?
17 wrz 14:10
5-latek: jest dobrze .
17 wrz 16:51
5-latek: I nie kombinuj tak przy skracaniu
| 8 | | 3 | | 6 | | 3 | |
| * |
| = po uproszceniu 8 i 4 zostanie |
| = |
| |
| 10 | | 4 | | 10 | | 5 | |
17 wrz 16:54