planimetria
styloo1: Witam
Jutro mam sprawdzian i prawdopodobnie będzie to zadanie lub podobne tylko że inne liczby z
którym sobie nie radzę mógłby ktoś mi je rozwiązać ? Planimetia
Boki trójkąta mają długości 9,11,12 cm. Oblicz pole tego trójkąta, promień okręgu opisanego na
tym trójkącie i wysokość trójkąta opuszczoną na bok o dł 9cm .
Z góry dziekuję za każdą pomoc w rozwiązaniu
15 wrz 22:49
15 wrz 22:50
Piotr 10: Co to za problem podstawić dane do wzorów, które znajdują się w tablicach matematycznych..
15 wrz 22:52
styloo1: piotrku jak byś rozwiązał to
R = 9*11*12/4*8√35
15 wrz 22:56
hgv: A w którym momencie widzisz problem w liczeniu R?
15 wrz 23:01
styloo1: R=297/8√35 ma to wyglądać tak ? czy tak = 3718/ √35 ? i Jak wyliczyć h?
15 wrz 23:22
hgv: R = 297/8√35
Wysokość h wraz z bokiem trójkąta, na który opada tworzą kąt prosty. Musisz ułożyć dwa równania
korzystając z twierdzenia Pitagorasa i wyliczyć wysokość. Narysuj sobie porządny rysunek,
przypomnij twierdzenie Pitagorasa i będziesz wiedział co i jak. A jak nie to pisz.
15 wrz 23:48
hgv: W sumie to obie formy wyniku, które zapisałeś są poprawne, ale lepiej wygląda ta pierwsza.
Wynik jest dobry, to się liczy.
15 wrz 23:51
Jolanta : | | 297*√35 | |
R= |
| w mianowniku jest 4*P |
| | 280 | |
16 wrz 00:00
hgv: P = 8√35
R = abc/4P
R = 297/8√35
16 wrz 00:11
Jolanta : zgadza sie usunełam niewymierność z mianownika
przepraszam chciałam napisac w mianowniku jest 4*√35
16 wrz 00:24
Jolanta : oj spac chyba pora 8*
√35 √35
16 wrz 00:26