Planimetria
stylooje: Witam
Jutro mam sprawdzian i prawdopodobnie będzie to zadanie lub podobne tylko że inne liczby z
którym sobie nie radzę mógłby ktoś mi pomóc i je rozwiązać ? Planimetia
Boki trójkąta mają długości 9,11,12 cm. Oblicz pole tego trójkąta, promień okręgu opisanego na
tym trójkącie i wysokość trójkąta opuszczoną na bok o dł 9cm .
Z góry dziekuję za każdą pomoc
15 wrz 22:15
Kostek: wzory masz w tablicach
a pole obliczysz za pomocą wzoru Herona
15 wrz 22:18
stylooje: czyli tak
P= 9+11+12/2 P=16
P= √16(16−12)(16−11)(16−9)
P= √2240
chyba to źle jest że taki w
15 wrz 22:21
stylooje: I dalej lipa ni mam pojęcia , bardzo bym prosił o rozwiązanie takowego przykładu żebym mógł sie
na nim wzorować .
15 wrz 22:22
Kostek:
Nie sprawdzam obliczeń ale P=8√35cm2
15 wrz 22:23
stylooje: a żeby obliczyć promień to trzeba to podstawić do tego wzoru : R= abc/4P i tego właśnie nie
umiem obliczyć tzn R=9*11*12/4*(8√35) , i to jest R = 297/8√35
15 wrz 22:26
Godzio:
a = 9, b = 11, c = 12
L = 9 + 11 + 12 = 32
P =
√p(p − a)(p − b)(p − c) = ...
15 wrz 22:26
stylooje: R= 297/8√35 czyli to jest wynik końcowy czy da sie jeszcze jakoś to przekształcić ?
15 wrz 22:30