Wykaż, że
Równina: Proszę o wskazówkę

Wykaż, że liczba x=
√57−40√2 −
√40√2+57 jest liczbą całkowitą.
15 wrz 16:59
asdf: podnieś obustronnie do kwadratu
15 wrz 17:00
Równina: ok, czyli wychodzi: −80√2
15 wrz 17:01
bezendu:
|5−4√2|−|5+4√2|=4√2−5−5−4√2=−10
C.N.W
15 wrz 17:04
15 wrz 17:04
Równina: Masakra, macie jakąś stronkę, żeby się nauczyć podnosić do kwadratu?
15 wrz 17:06
PW: Podniosłaś badaną liczbę do kwadratu?
(a−b)2=a2−2ab+b2
15 wrz 17:06
ZKS:
Albo zauważ że
57 − 40√2 = 52 − 2 * 5 * 4√2 + (4√2)2 = (5 − 4√2)2.
Identycznie 40√2 + 57.
15 wrz 17:06
Basia: źle

x
2 = 57−40
√2 − 2
√(57−40√2)(57+40√2) + 40
√2 + 57 =
2*57 − 2
√572 − 402*2 =
114 − 2
√3249 − 3200 = 114 − 2
√9 = 114 − 2*3 = 108
x
2 = 108
x =
√108 =
√4*27 =
√4*9*2 = 6
√2
czyli x
nie jest liczbą całkowitą
15 wrz 17:07
Równina: bezendu, 57 a nie 5
15 wrz 17:07
Basia: gdzie jest błąd ?
15 wrz 17:09
Równina: to która odpowiedź jest dobra?
15 wrz 17:09
Jakub:
15 wrz 17:09
asdf: jest liczbą całkowitą
15 wrz 17:10
Równina: czyli wg sposobu bezendu, tylko zamiast 5 57, tak?
15 wrz 17:12
ja:
Basia
Wkradł się mały błąd. Powinno być:
114−2√3249−3200 = 114 − 2√49 = 100
x2=100
x=10
czyli x jest liczbą całkowitą.
15 wrz 17:13
Basia: a już wiem gdzie; trzecia linijka od dołu
= 114 − 2√49 = 114 −2*7 = 100
x2 = 100
x = ±10
więc jest liczbą całkowitą
a ponieważ √57+40√2 > √57−40√2
nie może być ujemna, czyli x=10
15 wrz 17:14
asdf: tak:
|5−4√2| = 4√2 − 5 (liczba mniejsza od zera, wiec trzeba zmienic znak)
15 wrz 17:14
asdf: @Basia
Może być ujemna
15 wrz 17:16
Piotr:
Basiu 3249 − 3200 = 49
15 wrz 17:16
bezendu:
√57−40√2=|5−4√2| sprawdźmy (5−4√2)2=25−40√2+32=57+4√2
√57+40√2=|5+4√2| sprawdźmy (5+4√2)2=25+40√2+32=57+4√2
|5−4√2|−|5+4√2|=4√2−5−(5+4√2)=4√2−5−5−4√2=−10
5−4√2 jest ujemne więc opuszczam moduł ze zmianą znaków
5+4√2 jest dodatnie więc opuszczam moduł bez zmiany znaków
15 wrz 17:17
Równina: bezendu, na to trzeba "wpaść", że
√57−40√2 jest równy (5−4
√2)
2
15 wrz 17:20
bezendu: Wzory skróconego mnożenia
15 wrz 17:21
Basia:
można wyliczyć
z dziesięć razy było pokazywane jak
może
Jakubie opisałbyś sposób w części teoretycznej ?
bo ile razy można to powtarzać
15 wrz 17:23
Równina: ok
15 wrz 17:23
asdf: @Rownina
odp:
x = −10
15 wrz 17:24
15 wrz 17:25
bezendu:
15 wrz 17:26
Basia: no jasne
asdf przecież jest "na odwrót"
mniejsze − większe
za długi ten post się zrobił i wszystko mi się myli
15 wrz 17:26
asdf: kazdemu sie zdarza
15 wrz 17:27
Równina: czyli −10, ostatecznie?

Jesli mam w zadaniu podane: "wykaż, że" to w odpowiedzi piszę, że wykazałam że nie jest
15 wrz 17:31
Basia: przecież −10 jest liczbą całkowitą, więc wykazałaś
15 wrz 17:33
Równina: Przepraszam, za poprzedni post.
15 wrz 17:33
Równina: Dzięki za pomoc
15 wrz 17:33
nhhghjgj: βa25a__{25}βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a
25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25ββa25a25βa25
a25vvβa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa_
{25}a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25β
a25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25
βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a
25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a
25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25
a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa
25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa
25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25
βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a2
5βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a_
{25}βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25vvβa25a25βa2
5a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa_
{25}a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25β
a25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25
βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a
25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a
25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25
a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa
25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa
25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25
βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a2
5βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25βa25a25
21 paź 22:00