Uprość
bezendu:
Uprość
a) √4+2√3=√(1+√3)2=|1+√3}=1+√3
b) 3√5√2+7 ?
a) nie sprawił żadnych problemów ale jak mam pierwiastek 3 stopnia to już nie za bardzo wiem
jak się za to zabrać ?
30 sie 23:11
Mila: Pierwsza próba:
(1+√2)3=1+3*√2+3*2+√23=1+3√2+6+2√2=5√2+7
30 sie 23:17
Basia:
musisz pomyśleć czy da się 5√2+7 zapisać w postaci (a+b√2)3
(a+b√2)3 = a3 + 3a2b√2 + 6ab2 + 2b3√2
czyli musiałoby być
a3+6ab2 = 7
i
3a2b+2b3 = 5
nie musisz tego rozwiązywać; wystarczy dobrze się przyjrzeć i zgadnąć
widać, że a=b=1 są rozwiązaniami układu
czyli 7+5√2 = (1+√2)3
30 sie 23:21
bezendu:
Mila i od razu wychodzi

Czyli zawsze pierwiastek+jakaś liczba ?
30 sie 23:21
bezendu:
Basia dziękuje
30 sie 23:23
Basia: niekoniecznie; tutaj nie, ale czasem wychodzi np. coś takiego 2+3√2
albo 1+5√2
30 sie 23:23
30 sie 23:30
Basia: na pewno jest i można go wyprowadzić, ale podpisuję się pod komentarzem ICSP
poza tym, kto zapamięta i po co ?
30 sie 23:34
asdf: Sprawia Ci przyjemnosc rozwiazywania zadan w sposob schematyczny bez myslenia?
30 sie 23:38
bezendu: Żeby zaoszczędzić czas

@asdf czasami schemat ułatwia rozwiązanie
30 sie 23:40
asdf: to złą obierasz droge...jak kolejne zadania nie beda mialy schematow to sie pogubisz totalnie,
a mateamtyka jest od tego, zeby myslec, a nie robic schematycznie. Lepiej jest zrobic 5
trudnych zadan, czy 30 prostych?
30 sie 23:48
bezendu: 5 trudnych
30 sie 23:49
bezendu: asdf nie mówię, że robie zadanie schematycznie tylko, że w tym wypadku schemat byłby
pomocny
30 sie 23:50
asdf: za bardzo pomocny
31 sie 10:39