potegi
aska: cześć .Mam takie pytanie, czy istnieje jakaś reguła lub jakiś sposób na zwijanie wyrażenia np.
w postać (a−b)
2 ...

np. mam takie wyrAŻENIE : 31−12
√3 lub 11−4
√7 ... nie widać tutaj
od razu jak można to "zwinąć " .Dlatego moje pytanie wędruje do Was , kochani, chce sie
doweidzieć jak Wy na to wyraznie patrzycie

dzieki z góy za odpowież
15 lip 12:02
ICSP: (a−b)
2 = 31 − 12
√3
a
2 −2ab + b
2 = 31 − 12
√3
stąd mam układ równań :
a
2 + b
2 = 31
2ab = 12
√3
Jeżeli potrafisz rozwiązać takowy układ równań wyznaczysz a oraz b. Problem jest tylko w jego
rozwiazaniu
15 lip 12:05
aska: jejku, a ja się głowiłam jak na to wpaść

wiem, jestem żałosna

dzięki wielkie ICSP

!
15 lip 12:13
AS:
| | a + m | | a − m | |
√a ± √b = √ |
| ± √ |
| gdzie m = √a2 − b |
| | 2 | | 2 | |
np
√11 + 6*√2
a = 11 , b = 72 , m =
√112 − 72 = 7
| | 11 + 7 | | 11 − 7 | |
√11 + 6*√2 = √ |
| + √ |
| = 3 + √2 |
| | 2 | | 2 | |
15 lip 13:07
ICSP: Nie lubię tego wzorku

Zabija myślenie
15 lip 13:48
AS: Ale szybko prowadzi do celu − tak jak delta w równaniu kwadratowym,
wzór na pole trapezu i wiele innych.
15 lip 14:51
pigor: ..., a tak naprawdę, wystarczy przyjrzeć się dobrze i "dopasować" do
(a±b)
2 odpowiednio, co staje się nieraz lepsze od ...

sudoku , a więc
np. tak :
31−12√3= 27−2*6
√3+4= 9*3−2*3
√3*2+4= (3
√3)
2−2*3
√3*2+2
2=
(3√3−2)2 .
15 lip 14:56