równanie z wartoscią bezwzgledną
Adam: |5 +4x − x2| = 5|x+5|
15 wrz 10:43
Adam: pomoże mi ktoś rozwiazać to równanie?
15 wrz 12:20
15 wrz 12:32
pigor: ..., np. tak :
|a|= |b| ⇔ a
2=b
2 ⇔ a
2−b
2= 0 ⇔ (a−b)(a+b)= 0 ⇔
⇔
a=b lub a= −b , więc tu :
|5+4x−x2| = 5|x+5| ⇔ 5+4x−x
2= −5(x+5) lub 5+4x−x
2= 5(x+5) ⇔
⇔ x
2−9x−30= 0 lub x
2+x+20= 0 ⇔ ...
15 wrz 12:34
Adam: źle jest tam przeniesione na druga stronę
15 wrz 15:29
15 wrz 15:31
pigor: ...być może , to pokaż innym gdzie, co i jak ma być, bo mnie się nie chce ...
15 wrz 16:10