Równania i nierówności kwadratowe z parametrem
Zadanie: Dla jakiej wartości parametru a równanie 8x2−6x+5a=0 ma dwa rozwiązania, z których jedno jest
równe kwadratowi drugiego?
___________________________________________
Obliczyłam warunek pierwszy jakim jest Δ>0 i wyszło mi 36−160a>0 co dało a<9/40
Pozostał mi drugi warunek jakim jest x1=x22
i jeśli podstawię pod x1=−b+√Δ2a a pod x2=(−b−√Δ2a)2
Co daje⇒ −b+√Δ2a=(−b−√Δ2a)2
Jeśli po podstawiam⇒−(−6)+√36−160a2*8=(−(−6)−√36−160a2*8)2
To da mi 6+√36−160a16=(6−√36−160a16)2
_________________________________________________
Niestety nie wiem jak wykonać wzór skróconego mnożenia z udziałem pierwiastków. Będę wdzięczna
za pomoc i udzielone wskazówki emotka
14 wrz 23:13
14 wrz 23:18