Równania i nierówności kwadratowe z parametrem
Gocha: Dla jakiej wartości parametru a równanie 8x
2−6x+5a=0 ma dwa rozwiązania, z których jedno jest
równe kwadratowi drugiego?
___________________________________________
Obliczyłam warunek pierwszy jakim jest Δ>0 i wyszło mi 36−160a>0 co dało a<9/40
Pozostał mi drugi warunek jakim jest x1=x2
2
i jeśli podstawię pod x1=
−b+√Δ2a a pod x2=(
−b−√Δ2a)
2
Co daje⇒
−b+√Δ2a=(
−b−√Δ2a)
2
Jeśli po podstawiam⇒
−(−6)+√36−160a2*8=(
−(−6)−√36−160a2*8)
2
To da mi
6+√36−160a16=(
6−√36−160a16)
2
_________________________________________________
Niestety nie wiem jak wykonać wzór skróconego mnożenia z udziałem pierwiastków. Będę wdzięczna
za pomoc i udzielone wskazówki