F. Kwadratowa
Piotr 10: Bardzo bym prosił o sprawdzenie warunków zadania:
1. Dla jakich wartosci parametru m każdy z dwóch różnych pierwiastków rownania
x
2−6mx+2−2m+9m
2=0 jest większy od 3?
1
0 Δ>0
2
0 x
w>3
3
0 f(3)>0
2.Dla jakich wartosci parametru m każdy z dwóch róznych pierwiastkow równania x
2+mx+4=0 jest
mniejszy od 4?
1
0 Δ>0
2
0 x
w<4
3
0 f(4)>0
3.Dla jakich wartosci parametru m pierwiastki x
1,x
2 równania 2x
2−2(2m+1)+m(m−1)=0 spełniają
warunek x
1<m<x
2
1
0 Δ>0
2
0 f(m)<0
4.Dla jakich wartosci parametru m oba pierwiastki równania x
2−mx+2=0 należą do przedziału
<0;3>.
1
0 Δ≥0
2
0 0<x
w<3
3
0 f(0)≥0
4
0 f(3)≥0
Z góry dziękuje za pomoc

. Pozdrawiam
11 wrz 23:11
Godzio:
Jest ok
11 wrz 23:15
Eta:
11 wrz 23:16
Piotr 10: OK. Godzio , gdy mam zadanie; ''Dla jakich wartosci parametru m suma kwadratow
pierwiastkow rownania...''' to delta Δ≥0, tak?. I tak samo w tym zadaniu 4, było oba
pierwiastki, ale nie wiadomo czy jest jeden czy dwa
11 wrz 23:17
Piotr 10: Witaj
Eta
11 wrz 23:18
Godzio:
Tak, jeżeli nie ma napisane konkretnie "dwóch różnych" lub "dwóch pierwiastków x1, x2" to Δ ≥
0
Wiadomo, że jak pytają o dwa pierwiastki różnych znaków to już wymusza, że są różne, więc Δ > 0
11 wrz 23:19
Piotr 10: Ok, dzięki za pomoc
11 wrz 23:21
11 wrz 23:24