Mógłby ktoś pomóc? Proszę!
Kasiek: Wyznacz m wiedząc, że wykres funkcji liniowej g jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej f,
jeśli f(x)=5=(4−2m)x i g(x)=−23x+11
Wyznacz a,wiedząc, że wykres funkcji f jest równoległy do wykresu funkcji g,jeśli f(x)=9−
I2−aIx i g(x)=5
11 wrz 18:13
Aga1.: Zapisz poprawnie f(x)=
11 wrz 18:16
Kasiek: f(x)=5+(4−2m)x sorki
11 wrz 18:18
Aga1.: 1)
Proste są prostopadłe, gdy a
1*a
2=−1
Rozwiąż równanie
11 wrz 18:24
Kasiek: Dzięki
11 wrz 18:30
martol: wyznacz m,wiedząc,że wykres funkcji liniowej g jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej f:
f(x)=−x(2m+3√2m i g(x)=2m−√5)x−19m
30 lis 09:57
martol: wyznacz m,wiedząc,że wykres funkcji liniowej g jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej f:
f(x)=−x(2m+3√5m i g(x)=2m−√5)x−19m
30 lis 10:00
Janek191:
Napisz poprawnie funkcje. Brakuje nawiasów
30 lis 10:12
martol: wyznacz m,wiedząc,że wykres funkcji liniowej g jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej f:
f(x)=−x+3√5m i g(x)=(2m−√5)x−19m przepraszam to jest poprawnie
30 lis 10:36
martol: wyznacz m,wiedząc,że wykres funkcji liniowej g jest równoległy do wykesu funkcji f,jeśli :
f(x)=4−(2m+√2)x i g(x)=(√2m+2)x+8 proszę o pomoc!
30 lis 10:42
martol: wyznacz m,wiedząc,że wykres funkcji liniowej g jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej f:
f(x)=−x+3√5m i g(x)=(2m−√5)x−19m
3 gru 08:48
5-latek: Ile wynosi wspolczynnik kierunkowyprostej wykresu funkcji f(x) ?
To samo wykresu funkcji g(x) ?
jaki jest warunek zeby proste byly do siebi prostopadle ?
Zapisz wiec to i wyznacz m
3 gru 08:59
martol: napisalam ,ze f(x)=−x+3√5m a g(x)=(2m−√5)x−19m tak mialam napisane na kartce na spr
3 gru 09:07
5-latek: No i dobrze napisalas .
Wykresem funkcji liniowej jest prosta .
Wspolczynnik kierunkowy a1 prostej o rownaniu f(x)=y=−x+3√5m wynosi a1=−1
Wspolczynnik kierunkowy a2 prostej o rownaniu g(x)=y=(2m−√5)x−19m wynosi a2=2m−√5
Warunek na to aby proste byly prostopadle do siebie jest taki a1*a2=−1 wiec rozwiaz ten
warunek i wyznacz m
3 gru 09:16
5-latek: wspolczynnik kierunkowy prostej to jest to co stoi przy x
3 gru 09:17
3 gru 09:21
martol: dziękuje bardzo za podstawienie

mam jeszcze 1
wyznacz m,wiedząc,że wykres funkcji liniowej g jest równoległy do wykesu funkcji f,jeśli :
f(x)=4−(2m+√2)x i g(x)=(√2m+2)x+8
3 gru 09:21
5-latek: Poczytaj w linku co wyslaem kiedy poste sa rownolegle
wspolczynnik kierunkowy a1 prostej o rownaniu f(x)=4−(2m+√2)x a1=−(2m+√2)
wspolczynnik kierunkowy a2 prostej o rownaniu g(x)=(√2m+2)x+8 a2=√2m+2
proste sa rownolegle jesli a1=a2 wiec porownaj to i wylicz m
czyli −(2m+√2)=√2m+2 i wylicz m
3 gru 09:27
martol: a jak Ci powiem teraz ,ze mam problem i nie potrafie sie skupic tez mi pomozesz ?

dlatego
pytam jak glupia ,bo musze to miec do jutra
3 gru 09:53
5-latek: Przeciez
dziewczyny nie płaczą 
te rownolegle dalej −2m−
√2=
√2m+2 teraz miewiadome na lewo a wiadome na prawo i mamy
−2m−
√2m=2+
√2 teraz po lewej wyciagniemy m przed nawias jako wspolny czynnik −2m i −
√2m
| | 2+√2 | | 2+√2 | |
i mamy m(−2−√2)=2+√2 to m= |
| to m= |
| to |
| | −2−√2 | | −(2+√2) | |
| | 2+√2 | |
m=− |
| to m= a to juz napisz sama |
| | 2+√2 | |
3 gru 10:36
martol: Nie wiem jak Ci dziękować !
3 gru 21:43
5-latek:
3 gru 23:57
antol: Dany jest wzór funkcji kwadratowej: f(x)=1/2(x−7)(x−1).
Wyznacz:miejsce zerowe,współczynnik wierzchołka paraboli,punkt przecięcia wykresu z osia
OY,następnie narysuj wykres i omów właściwości funkjci.
9 gru 20:44
martii: Znajdź wzór funkcji kwadratowej wiedząc,że jej miejscem zerowym
Znajdź wzór funkcji kwadratowej wiedząc,że jej miejscem zerowym to: −3 i 1 oraz,że parabola
przecina oś 0y w punkcie (0,2)
18 sty 14:22