Wyznacz iloczyn W(x)*P(x) podaj stopien otrzymanego iloczynu.
Endzi: Wyznacz iloczyn W(x)*P(x) podaj stopien otrzymanego iloczynu.
w(x)= 5x
4−3x
3+x
2−x+2
p(x)=x
3−x
2+x−1
Za rozwiazanie bede bardzo wdzięczna
10 wrz 19:43
ZKS:
Podaj stopień wielomianu W(x) oraz P(x).
10 wrz 19:44
10 wrz 19:45
Endzi: niestety nie mam nic takiego w zadaniu

mam tylko tyle co napisalam a kompletnie tego nie
ogarniam.
10 wrz 19:46
Piotr:
to zobacz na stronę co Ci podałem i kliknij przykłady.
10 wrz 19:49
Endzi: Jestem na tej stronie pierwszy raz w zyciu wiec oswiec mnie gdzie sa te przyklady
10 wrz 19:52
10 wrz 19:54
10 wrz 19:55
Endzi: najwyzsza potega?
10 wrz 19:55
Piotr:
10 wrz 19:57
Endzi: hmm to co rozwiazesz mi ?
10 wrz 19:59
Piotr:
nie, no mogę pomóc ale nie będę za Ciebie robił. zwykłe mnożenie masz.
10 wrz 20:00
Endzi: czyli mam poprostu nawias razy nawias policzyc?
10 wrz 20:05
bezendu: Tak
10 wrz 20:15
Mila:
(5x4−3x3+x2−x+2)*(x3−x2+x−1 )=
=5x4*x3+5x4*(−x2)+5x4*x−5x4−3x3*x3−3x3*(−x2)−3x3*x+3x3+
+x2*x3+x2*(−x2)+x2*x−x2−x*x3−x*(−x2)−x*x+x+2x3−2x2+2x−2 powymnażaj i uporządkuj
=5x7−8x6+9x5−10x4+7x3−4x2+3x−2
10 wrz 21:54