Okrag opisany na okręgu
Hope:

Dane sa dlugosci bokow trojkata rownoramiennego: 25cm,25cm,14cm
Oblicz r okręgu opisanego na tym trójkącie.
h= 24 cm
10 wrz 16:58
Hope: .
10 wrz 18:28
bezendu:
| | 14*25*25 | | 625 | |
R= |
| = |
| |
| | 4*168 | | 48 | |
10 wrz 18:32
Hope: możesz wytłumaczyć skąd bierzesz to R?
10 wrz 18:36
10 wrz 18:46
AS: Metoda trygonometryczna
1. sin(α/2) = 7/25
2. cos(α/2) =
√1 − sin2(α/2) =
√1 − (7/25)2 = 24/25
| | 14*24 | |
3. sin(α) = 2*sin(α/2)*cos(α/2) = 2*7/25*24/25 = |
| |
| | 252 | |
| | 14*252 | | 252 | |
R = a/(2*sin(α)) = |
| = |
| |
| | 2*14*24 | | 48 | |
10 wrz 18:47
Hope: więc mam do tego jeszcze przykład b):
13 cm, 13 cm, 24 cm
2*132 = 169
242 = 576
trójkąt rozwartokątny
h2= 132 − 122
h=5
P= 5*6= 30 cm2
R= 13*13*244*30= 4056120= 33,8 ←według odp. to 16,9
11 wrz 16:35
Hope: dobra, widzę. P=60 cm
dzięki za wcześniejszą pomoc
11 wrz 16:40