Pomocy
Zuza: W graniastosłupie czworokątnym prawidłowym przekątna o długości m jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem α . Wiadomo, że sin α = 0,2 . Wyznacz objętość tego graniastosłupa.
27 wrz 19:20
Bogdan:
| a√2 | | 1 | |
| = cosα ⇒ a√2 = m*cosα ⇒ 2a2 = m2*cos2α ⇒ a2 = |
| m2*cos2α |
| m | | 2 | |
cos
2α = 1 − sin
2α
Objętość V = a
2 * b
28 wrz 00:55
aneta 33: witam serdecznie:
Mam takie zadanko z którym ma problem:
Z punktu A leżącego na okręgu o promieniu 6cm i środku o poprowadzono dwie równej długości
cięciwy AS i AW tworząc kąt 30 stopni. oblicz pole czworokąta sowa.
Jestem cienka z geometri
29 wrz 14:33
29 wrz 14:46