(x−1)3 | |
(1−x)4 |
(x−5)2 | |
(x2−25) |
x2−5x+6 | |
2x2−7x+3 |
x3+2x2+x | |
x3+x2+5x+5 |
(x−1)3 | (x−1)3 | |||
a) | = | = (x−1)(4−3 i x−1≠0 = x−1 i x≠1 ; | ||
(1−x)4 | (x−1)4 |
(x−5)2 | (x−5)2 | x−5 | ||||
b) | = | = | i x≠5 i x≠ −5 ; | |||
x2−25 | (x−5)(x+5) | x+5 |
x2−5x+6 | x2−2x−3x+6 | x(x−2)−3(x−2) | ||||
c) | = | = | = | |||
2x2−7x+3 | 2x2−6−x+3 | 2x(x−3)−1(x−3) |
(x−2)(x−3) | x−2 | |||
= | = | i x≠3 i x≠12 ; | ||
(x−3)(2x−1) | 2x−1 |
x3+2x2+x | x(x2+2x+1) | |||
d) | = | = | ||
x3+x2+5x+5 | x2(x+1)+5(x+1) |
x(x+1)2 | x(x+1) | |||
= | = | i x≠−1 , no i to tyle . ... ![]() | ||
(x+1)(x2+5) | x2+5 |
( x −1)3 | ( x −1)3 | 1 | ||||
a) | = | = | ; x ≠ 1 | |||
( 1 − x)4 | ( x − 1)4 | x − 1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |