matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc
jagoda:
Skróć ułamki: a)
(x−1)
3
(1−x)
4
b)
(x−5)
2
x
2
−25
c)
x
2
−5x+6
2x
2
−7x+3
d)
x
3
+2x
2
+x
x
3
+x
2
+5x+5
bardzo proszę o pomoc!; ))
9 wrz 21:31
bezendu:
(x−5)
2
x−5
b)
=
(x−5)(x+5)
x+5
D=R\{−5,5} a) D=R\{1}
(x−1)
3
1
−
=−
(x−1)
4
x−1
9 wrz 21:33
jagoda:
jak się to skraca
? proszę o pomoc
9 wrz 21:37