funkcja liniowa
marti:
wykres funkcji typu f: R−−>R
a)f(x)=max (2x−1 ; x+1)(3x−1 ; x
b)g(x)=min (3x−1 ; x+1)
9 wrz 21:54
sushi_ gg6397228:
Czy umiesz narysować każdą funkcję z osobna?
y= 2x−1
y=x+1
y=3x−1
y= x+1
9 wrz 21:59
marti: tak
9 wrz 22:01
PW: b) Narysować dwie funkcje liniowe. Gdzieś się przetną (wyliczyć ten x0).
Dla x∊(−∞,x0) wykresem jest ta półprosta, która leży niżej. Dla x∊(x0,∞) też.
9 wrz 22:03
sushi_ gg6397228:

mam np takie dwie funkcje
teraz mam narysować max { czarny, zielony}
do punktu A wybieram "kolor czarny", za punktem A wybieram "kolor zielony"
tak samo masz zrobić u siebie w zadaniu
9 wrz 22:07
9 wrz 22:36
Janek191:

b) g(x) = min ( 3x − 1; x + 1)
3x − 1 = x + 1
2x = 2
x = 1
y = 3*1 − 1 = 3 − 1 = 2
A = ( 1; 2) − punkt przecięcia się wykresów
10 wrz 07:45