funkcja liniowa
marti: zad.1
wykres funkcji typu f: R−−>R
a)f(x)=max (2x−1 ; x+1)
b)g(x)=min (3x−1 ; x+1)
9 wrz 21:57
bezendu: Jasnowidz ?
9 wrz 21:58
ICSP: i co z tym wykresem ?
9 wrz 21:58
Mila:

a)f(x)=max (2x−1 ; x+1)
Szukamy dla jakiego x wykresy przecinają się.
2x−1=x+1
x=2
dla x≥2 wartośći g(x)=2x−1 są ≥ od wartości h(x)=x+1 (np, f(3)=max(2*3−1,3+1)=5)
dla x≤2 wartośći g(x)=2x−1 są < od wartości
h(x)=x+1 (np. f(0)=max(−1,1)=1,
f(1)=max(2*1−1,1+2)=max(1,3)=3
9 wrz 22:19
Mila:

b)
g(x)=min (3x−1 ; x+1)
3x−1=x+1
2x=2
x=1
Dla x≥1mamy f(x)=x+1 [ np. f(2)=min(3*2−1,2+1)=min(5,3)=3 ]
Dla x<1 mamy f(x)=3x−1 (np. f(0)=min(−1,1)=−1 ]
9 wrz 22:30