trygonometria
Róża: Nie pamiętam jak się rozwiązywało równania trygonometryczne, coś takiego dla t∊[0; 2π]
3cost=sint. Czyli tgt=3? i co potem jak wyznaczyć t?, niech mi to ktoś przypomni
8 wrz 23:08
8 wrz 23:10
ZKS:
tg(t) = 3
arctg(t) = arctg(3)
t = arctg(3)
8 wrz 23:12
ZKS:
Oczywiście w drugiej linijce winno być
arctg[tg(t)]] = arctg(3).
8 wrz 23:13
Róża: właściwie to zadanie jest takie: oblicz pole figury ograniczonej krzywą x(t)=3cost,
y(t)=sin(t), t∊[0, 2π] i chciałam wyznaczyć granice całkowania dlatego sie pytałam...teraz juz
nie wiem jak to ma być... wynik to 3π jakby ktoś chciał pomóc...
8 wrz 23:20
ZKS:
To nie można od razu napisać o co chodzi?
8 wrz 23:39
ZKS:
Korzystamy ze wzoru
S =
α ∫
β |γ(t)| |δ'(t)| dt
x(t) = 3cos(t)
y(t) = sin(t) ⇒ y'(t) = cos(t)
| 1 | |
| S = 0 ∫ π/2 3cos(t)cos(t)dt |
| 4 | |
Dokończ.
8 wrz 23:40
Róża: co to jest za wzór? pierwszy raz widze coś takiego
9 wrz 00:34