Funkcja liniowa
Ari20: Proszę o pomoc
Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest nachylony do osi OX pod kątem α i przechodzi
przez punkt A jeśli:
8 wrz 20:50
8 wrz 20:54
Piotr 10: y=ax+b
a=tgα
y=0,75x+b
3=0,75*2+b
b=1,5
8 wrz 20:55
Piotr:
8 wrz 20:56
Piotr 10: | | 3 | |
^^ Witam Imienniku  . y= |
| x+1,5 powinno być  |
| | 4 | |
8 wrz 20:58
Piotr:
Witam
8 wrz 21:00
Ari20: Dzięki za pomoc
8 wrz 21:09
8 wrz 21:18
Mila:
Wyznacz tgα
sin
2α+cos
2α=1
Dokończ
8 wrz 21:28
Ari20: | | 15 | |
ok, sin= |
| , tak mi wyszło, |
| | 17 | |
to teraz ze wzoru na ten tg
8 wrz 21:31
Piotr:
policz jeszcze raz sinα
8 wrz 21:37
Mila:
Dlaczego Piotrze?
tgα ze wzoru
Dalej
y=tgα*x+b
8 wrz 22:01
Piotr:
nic, nic . mój błąd
8 wrz 22:26