Podano jedno z miejsc zerowych funkcji kwadratowej. Oblicz drugie.
Tak: Podano jedno z miejsc zerowych funkcji kwadratowej. Oblicz drugie.
y=x2+2x−8 x1=−4
i jeszcze
y=2x2+7x−4 x1=12
Jak to zrobic? ktos mi to latwo sprobuje wytlumaczyc?:(
8 wrz 19:47
Levy:
a) y=(x+4)(x−2)
x2=2
b) y=2(x−1/2)(x+4)
x2=−4
8 wrz 23:42
Garth:
(x+4)[w(x)] = x
2 + 2x − 8 ⇒ (x
2 + 2x − 8) : (x + 4) = ...
Jesli nie potrafisz dzielic wielomianow, to warto sie nauczyc.
8 wrz 23:46
8 wrz 23:47
Antek: lub jesli ktos lubi liczyc to Δ=36>0 mozna stosowac wzory Vietea
9 wrz 01:06
5-latek : No ale jak kaza liczyc miejsca zerowe i to dwa to wiadomo ze Δ>0
A wzory Viete"a jak najbardziej
9 wrz 09:03