Wzory Viete'a
Nika: Jeśli równanie ma pierwiastki, oblicz sumę ich odwrotności, korzystając z tego,że
a)3x
2−x−1=0
b)−2x
2−8x−3=0
c)4x
2+20x−6=0
Pliiiiiis, proszę o pomoc
8 wrz 19:19
8 wrz 19:21
Nika: to mi nic nie pomogło, znam te dwa wzory ale nie wiem od czego mam tu zacząć
na co mi ten pierwszy wzór?
czy ktoś mógłby rozwiązać chociaż jedno a ja pokieruje się przykładem
8 wrz 19:43
Basia:
od policzenia Δ i sprawdzenia czy można je stosować
jeżeli można to
| 1 | | 1 | | x1+x2 | |
| + |
| = |
| = |
| x1 | | x2 | | x1*x1 | |
| −ba | | b | | a | | b | |
| = − |
| * |
| = − |
| |
| ca | | a | | c | | c | |
podstawić i koniec
8 wrz 20:05
Nika: dziękuje baaardzo
8 wrz 20:12