8 wrz 17:30
Antek: dlatego jest uklad albo nieoznczony albo sprzeczny .
8 wrz 17:33
Bartek: Okej, ale ja nie rozumiem dlaczego dopuszcza się wnioskowanie na podstawie niedopuszczalnego
argumentu? Tzn. jeżeli mam argument:
| | y | |
x = |
| , to chyba nie można wnioskować na podstawie takiego argumentu. |
| | 0 | |
Przecież to tak, jakby próbować udowodnić, że jest się na 10 piętrze, skacząc z niego.
8 wrz 17:36
Basia: ależ nikt tam nic takiego nie napisał;
nie czytasz dokładnie
liczymy W; W
x i W
y
jeżeli W=0 i W
x=0 i W
y=0 mamy układ nieoznaczony i koniec
jeżeli W=0 i (W
x≠0 lub W
y≠0) mamy układ sprzeczny i koniec
| | Wx | | Wy | |
dopiero jeżeli W≠0 mamy x = |
| i y= |
| |
| | W | | W | |
8 wrz 17:39
Bartek: Okej Basiu, dzięki

Faktycznie przeczytałem zbyt szybko i niedokładnie. Chciałem chyba jedno
z drugim i trzecim połączyć na raz
8 wrz 20:14