Dla jakich wartości parametru m następujące równanie ma dwa różne rozwiązania rz
Iz_A: Dla jakich wartości parametru m następujące równanie ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste:
(m2−1)x2−2mx+1=0
8 wrz 15:00
Saizou : założenia:
a≠0
Δ>0
x1*x2<0
8 wrz 15:01
Basia:
a dlaczego ma być x1*x2 < 0 ?
mają być dwa różne, a nie dwa różnych znaków
8 wrz 15:03
Saizou : a tak, mój błąd
8 wrz 15:04
Iz_A: jak Δ wychodzi 4 to co dalej? Może ktoś to rozwiązać?
8 wrz 15:09
PW: Określenie "dwa różne" źle świadczy o autorze zadania.
Proszę sobie odpowiedzieć na pytanie: czy równanie może mieć dwa jednakowe rozwiązania?
8 wrz 15:11
Antek: POlicz jeszce raz delte
8 wrz 15:11
Basia: nie ma co rozwiązywać
Δ=4 i tyle; żadnego ograniczenia dla m z tego nie ma
został Ci do rozważenia warunek
a = m2−1 ≠ 0
8 wrz 15:12
Basia:
@Antek
Δ = (2m)2 − 4(m2−1)*1 = 4m2 − 4m2 + 4 = 4
Iza policzyła dobrze, i nie w tym rzecz tylko w warunku a≠0
8 wrz 15:14
Antek: Wiem
Basiu sprawdzilem to . Ale juz nie odpisywalem

Natomiast mam prosbe zebys moze w tym
https://matematykaszkolna.pl/forum/210210.html lub tutaj wypowiedziala sie wlasnie tam poruszonym
temacie i moze napisala swoje warunki:

czasami tez mam dylemat jak to traktowac . dziekuje
8 wrz 15:24