Antek: (a−b)
3=a
3−3a
2b+3ab
2−b
3
Tutaj a=1 i b=2x wiec zgodnie ze wzorem
(1−2x)
3=1
3−3*1
2*2x+3*1*(2x)
2−(2x
3)=1−6x+12x
2−8x
3
Robisz blad w tym (2x)
2=4x
2 masz tu iloczyn dwoch czynnikow i jak podnosisz do
jakiejkolwiek potegi to podnosisz oba czynniki do tej potegi
Wyrazenie 2x wlasciwie powinno byc zapisane tak 2*x i widziszz ze masz tutaj 2 czynniki jeden
to 2 a drugi to x ale w celu skrocenia zapisu pisze sie 2x i potem sie myli (trzeba o tym
pamietac )
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html popatrz na 4 wzor od dolu
(a*b)
n=a
n*b
n to (2x)
2=2
2*x
2=4*x
2=4x
2
To samo jest z (2x)
3 to sie nie rpowna 8x tylko 8x
3 bo zobacz (2x)
3= zgodnie z tym wzorem
=2
3*x
3=8*x
3=8x
3. Teraz powinno byc jasniej