funkcja
Angelika: wyznacz o ile istnieja ekstrema lokalne funkcji
f(x,y)=3x+x3+y2+2y+3
7 wrz 17:02
sushi_ gg6397228:
i z czym mamy problem?
7 wrz 18:51
Angelika: no z tym całym
7 wrz 22:17
Angelika: wyznaczyłam pochodne przyrównałam do zera co dalej ?
8 wrz 13:24
Angelika: 3−3x2=0
2y+2=0
x1=1 x2=−1
y=−1
dobrze ? i co dalej ?
8 wrz 13:26
ICSP: f(x;y) = 3x + x3 + y2 + 2y + 3
fx = 3 + 3x2
fy = 2y + 2
3x2 + 3 = 0
2y + 2 = 0
Układ równań jest sprzeczny. Zatem funkcja f(x;y) nie posiada ekstremów i koniec zadania
8 wrz 13:35
Angelika: sorki pomyliłam znaki
f(x,y)=3x−x3+y2+2y+3
a teraz jak by było ?
8 wrz 14:24
ICSP: 3 − 3x
2 = 0
2y + 2 = 0
Stąd mamy dwa punkty podejrzane o ekstremum
M(1;−1) M
2(−1;−1)
Licz teraz drugie pochodne
8 wrz 14:26
8 wrz 14:30
Angelika: czyli
f''xx(xy)=6x
f"yy(xy)=2
tyle ? i co dalej ?
8 wrz 14:34
Angelika: później bedzie tylko 6x*2
8 wrz 14:52
Angelika:
8 wrz 14:54
ICSP: Wysłałem Ci schemat

f''
yx = f''
xy = 0
W(x;y) = 12x
i wstawiasz współrzędne punktów podejrzanych o ekstremum. Dalej postępujesz zgodnie ze
wskazówkami Basi
8 wrz 15:13