obliczyć resztę boków
nope:

ac=8,
∡bac=75 stopni
∡abc=45 stopni
Obliczyć długości pozostałych boków trójkąta.
4 wrz 23:31
bezendu:
twierdzenie sinusów
4 wrz 23:33
Mary: mielimy tylko cosinusów

i chodziło mi własnie o rozwiązanie, bo nie ogarniam tego twierdzenia i chciałam zanalizowac to
zadanie
4 wrz 23:37
4 wrz 23:40
Mary: proszę Cię wytłumacz o co chodzi, bo jestem kompletnie nie w temacie, a badzo potrzebuję tego
zadania i też chcę to zrozumieć
4 wrz 23:44
bezendu:
W linku masz wytłumaczone wiec w czym masz problem
| 8 | | cb | |
| = |
| sin750 trzeba policzyć ale chyba to nie problem ? |
| sin450 | | sin750 | |
i rozwiąż to
4 wrz 23:47
Antek: Kat acb=180−(120)=60 stopni
| | ac | |
Wiem ze R= |
| wylicz R gdzie r to promien okregu opisanego na trojkacie |
| | 2*sin kata abc | |
| | ab | |
teraz z twierdzenia sinusow mamy ze |
| =2R z tego wylicz ab a takze U{cb}{sin |
| | sinkata acb | |
kata bac}=2R z tego wylicz bc
4 wrz 23:51
Mary: nie

dzięki
4 wrz 23:53
4 wrz 23:53
Mary: chyba jednak coś pokręciłam, bo odpowiedź powinna być inna, aczkolwiek nauczyciel mówił, że w
książce może być zła...sama nie wiem...
4 wrz 23:57
Antek: To tylko sa rachunki . Wiec jeszcze sprawdz dobrze .
Albo tak zrob z tego co napisal bezendu w poscie z godziny 23.47 wylicz bok bc . Sinus 75
znajdz w tablicach .
Teraz tak masz dany bok ac=8 i wyliczony bok bc masz dany kat acb ktory wynosi 60 stopni i
tak jak chcialas policz bok ab z twierdzenia cosinusow
czyli ab2=ac2+bc2−2*ac*bc*cos 60 stopni
5 wrz 00:11