matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiązanie równania.
Patryk:
Jak krok po kroku rozwiązać to równanie? Chodzi mi o opuszczenie tego ułamka.
2 +
√
3
= 0
2 −
√
3
4 wrz 22:50
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1635.html
4 wrz 22:51
bezendu:
2+
√
3
2+
√
3
*
=7+4
√
3
2−
√
3
2+
√
3
4 wrz 22:56
Eta:
Taki ułamek jest ≠0 myślę,że chodziło o obliczenie i usunięcie niewymierności z mianownika
2+
√
3
2+
√
3
(2+
√
3
)
2
*
=
= ...........
2−
√
3
2+
√
3
4−3
4 wrz 22:58
Antek:
= 4+4
√
3
+3=7+4
√
3
4 wrz 23:21