Dane są funkcje f(x)=x^2-2x+7 i g(x) = 2x^2-12x+16
kamczatka: Dane są funkcje f(x)=x2−2x+7 i g(x) = 2x2−12x+16
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez wierzchołki parabol będących wykresami funkcji f i
g.
pf(x)=1
qf(x)=6
pg(x)=3
qg(x)=2
6=1a+b * (−1)
2=3a+b
−6=−a−b
2=3a+b
−4=2a
a=−2 b=8
więc y=−2x+8 a w odpowiedziach mam −4x+10 sprawdzałem kilka razy obliczenia wierzchołków jak i
równań i nie znalazłem błędów.
4 wrz 21:49
Eta:
Wg(3, − 2) Wf(1,6)
4 wrz 21:52
Eta:
| | −2−6 | |
prosta WfWg : y= |
| (x−1)+6 =....... |
| | 3−1 | |
4 wrz 21:53
Eta:
dla funkcji g(x)=2x2−12x +16 xw= 3 , yw=f(3)= 2*9−12*3+16=........
4 wrz 21:59
4 wrz 21:59