Funkcja f dana jest wzoremf(x)=x^2-4π x+3π^2
kamczatka: Funkcja f dana jest wzoremf(x)=x2−4π x+3π2
a)Znajdź wszystkie liczby całkowite, dla których funkcja f przyjmuje wartości ujemne
b)Zapisz wzór funkcji f w postaci iloczynowej
c)wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f osiąganą w przedziale<0,5\pi>
Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadanka. Z góry niezmiernie dziękuję.
4 wrz 21:20
Eta:
f(x)=(x−π)(x−3π) −−− postać iloczynowa
f(x)<0 ⇔ (x−π)(x−3π)<0 ⇔ x∊(π, 3π) i x∊C ⇒ x={4,5,6,7,8,9}
c) nie widzę jaki to przedział ? napisz wyraźniej
4 wrz 22:05
Eta:
4 wrz 22:08
kamczatka: w c) jest przedział <0;5π>
4 wrz 22:14
Eta:
dla y
min= f(2π) = ....
f(0)=....
f(5π)= ...... która z nich będzie wartością max ?
4 wrz 22:18
kamczatka: jak to postać iloczynowo wyliczyć ? Bo tylko wynik końcowy Eta podała.
5 wrz 17:10
Eta:
Echhh

y= x
2−4πx+3π
2 Δ= 16π
2−12π
2 = 4π
2 ,
√Δ= 2π
| | 4π−2π | | 4π+2π | |
x1= |
| = π v x2= |
| = 3π |
| | 2 | | 2 | |
y= (x−x
1)(x−x
2)= (x−π)(x−3π)
5 wrz 17:24
kamczatka: bo nie byłem pewien czy można Δ obliczać jak współczynnik a jest do 2 i c do 2
5 wrz 17:26
Eta:
a=1 , b= −4π , c=3π2 −−−− to są liczby !
5 wrz 17:30
kamczatka: a jeszcze mam pytanie fmax będzie f(0) czyli f(0) = 0−0+3π2 a w odpowiedziach mam π2
5 wrz 17:45
kamczatka: błąd wychodzi 8π2
5 wrz 17:46
Eta:
f(0)=3π2
f(5π)= 25π2−20π2+3π2= 8π2 >3π2
f(max) = 8π2 w przedziale <0, 5π>
5 wrz 17:49