wyrazenia wymierrne
hgdf: blagam o pomoc !
wykonaj dzialanie i przedstaw wynik w jak najprostszej postaci
x2−x−6 x2−6x+5
−−−−−−−−−−−−−−−−−− . −−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2−4x−5 x+2
to sa pomnozone 2 wyrazenia
4 wrz 20:35
4 wrz 20:37
hgdf: prosze o rozwiazanie od poczatku do konca
4 wrz 20:40
hgdf: pomoze ktos?
4 wrz 20:51
bezendu: Masz link od
Ety, najpierw wyznacz dziedzinę

To nie jest trudne zadanie..
4 wrz 20:53
hgdf: dziedzine umiem reszty nie zrobie
4 wrz 20:54
Janek191:
Robię
4 wrz 20:55
5-latek: Moze jednak sam to zrobisz. na pocztek zrobimy zalozenie ze x2−4x−5≠0 i x+2≠0
Rownanie kwadratowe potrafimy rozwiazac wiec prosze je rozwiazac i napisac czemu nie moze
rownac sie mianownik 1 wyrazenia a takze drugiego .
Jak rozwiazesz to rownanie kwadratowe z mianownika to zapisz je w postaci iloczynowej
To samo zrob z pozostalymi rownaniami kwadratowymi Wtedy bedziesz widzial co sie uprosci
Zrobie CI jedno rownanie . Nie bede pisal wzorow bo je znasz wiec
x2−4x−5=0 to delta = 36 √36=6 wiec x1= −1 a x2= 5 wobec tego x2−4x−5=(x+1)(x−5)
4 wrz 21:00
5-latek: Nie widzialem Twojego wpisu Janek
4 wrz 21:01
Janek191:
| x2 − x − 6 | | x2 − 6x + 5 | |
| * |
| = |
| x2 −4x − 5 | | x + 2 | |
| ( x +2)*( x −3) | | ( x −1)*( x −5) | |
| * |
| = |
| ( x +1)*( x −5) | | x + 2 | |
| | ( x −3)*(( x − 1) | |
= |
| |
| | x + 1 | |
x ≠ − 2 ∧ x ≠ − 1 ∧ x ≠ 5
4 wrz 21:03
Eta:
4 wrz 21:03
hgdf: problem jest w tym ze ja nie wiem kiedy i gdzie na jaki nawias mam rozbic i wgl skad mam
wiedziec jak zrobic te nawiasy
4 wrz 21:14
bezendu: znasz postać iloczynową funkcji kwadratowej to wynika własnie z tego... Przypomni lepiej sobie
funkcję kwadratową
4 wrz 21:15
hgdf: nic kompletnie nie ogarniam...
4 wrz 21:17
bezendu: widać
4 wrz 21:17
4 wrz 21:18
Janek191:
4 wrz 21:20
hgdf: wyszlo mi nie wierze ; d dziekuje wam bardzo za pomoc bo inaczej nie dalabym rady
4 wrz 21:24