prosze o pomoc
Bartek: siema
Przedstaw wyrarzenia w najprostszej postaci.
(x2*y3)(4:x*y2)3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− <−−− kreska ułamkowa
(x3*y2)3:(x4*y2)2
2xy2*[(4x2*y3)3:(2x*y4)2]
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− <−−− kreska ułamkowa
(−2x2y)2
sprowadź wyrażenie:
[(x8:x5) * x5]
do prostszej postaci, przy założeniu że x nie jest 0. Oblicz 40% wartości tego wyrażenia dla
x= −1,5.
pomozesz?
4 wrz 20:16
4 wrz 20:18
Bartek: a moglbym prosic o rozwiązanie bo ja tego nie czaje
4 wrz 20:20
kostek:
[x8;x5)*x5]
(x3*x5)=x8
teraz podstaw za x=−1,5 i wylicz 40%
4 wrz 20:22