geometria analityczna - - trójkąt
fragresist: Proste y = 2x, y = 4x, y+ x−4 = 0 wyznaczają trójkąt. a) oblicz jego obwód, b) znajdź
środek okręgu opisanego na tym trójkącie.
Obliczyłem już obwód, ale nie wiem jak zabrać się do tego okręgu
3 wrz 16:32
Bogdan:
Jak obliczyłeś obwód?
3 wrz 17:03
fragresist: Proste się przecinają, więc dzięki temu wyliczyłem współrzędne punktów, a później boki ze wzoru
na długość odcinka.
3 wrz 17:09
Bogdan:
1. Podaj wzór okręgu taki, jaki znasz.
2. Gdzie leży środek okręgu opisanego na trójkącie?
3 wrz 17:15
fragresist: 1. Właśnie nie znam żadnego
2. Na moim rysunku wygląda, że leży poza trójkątem
3 wrz 17:20
Bogdan:
Jeszcze raz pytanie 2 z teorii, a nie z Twojego rysunku − gdzie położony jest punkt będący
środkiem okręgu opisanego na trójkącie? Podpowiadam − jest to punkt przecięcia ... (dokończ)
3 wrz 17:36
fragresist: Środek okręgu to także punkt przecięcia się środkowych, czyli środek ciężkości. Tak?
3 wrz 17:40
Bogdan:
Nie
3 wrz 17:41
fragresist: Punkt przecięcia się środkowych?
3 wrz 17:41
Bogdan:
Punkt przecięcia środkowych to środek ciężkości trójkąta, a nie środek okręgu opisanego
3 wrz 17:41
3 wrz 17:43
Bogdan:
W trójkącie równobocznym te punkty pokrywają się, ale w tym zadaniu nie występuje trójkąt
rownoboczny
3 wrz 17:43
fragresist: Punkt przecięcia się symetralnych boków?
3 wrz 17:43
Bogdan:
No właśnie, wyznacz więc symetralne dwóch boków i znajdź ich wspólny punkt
3 wrz 17:44
fragresist: dzięki
3 wrz 17:46
Bogdan:
Jeszcze jedno. Wyznaczyłeś długości boków trójkąta. Podaj więc wzór na długość odcinka np.:
SP, gdzie S = (x0, y0), P = (x, y)
3 wrz 17:51