Temat: Potęga o wyznaczniku całkowitym.
PAULLA: PLISSSSSS POMÓŻCIE
zad.1 str7 zbiór zadań
Oblicz;
a.) b.) c.)
42 −0,12 p ({3})2
(−3)3 (0,3)2 p (−3{5})3
70 (−1/3)3 p (3{−2})3
15 (−1 1/2)4 p ({2})4
(−1)10 (−2/5)2 p (3{−3})6
−19 −0,42 p (2{3})2
−23 (−0,2)5 p (3 3{5})3
−30
3 wrz 16:03
asdf: frytki do tego? coś od siebie, wakacje minely, czas sie wziac za robote...
3 wrz 16:08
3 wrz 16:08
PAULLA: próbuje ale nie wychodzi mi to
3 wrz 16:13
Kamix: Co ci nie wychodzi? Wiesz co to jest potęgowanie? 42 tzn 4*4=16, (−3)3=−3*(−3)*(−3)=−27,
70=1, 15=1*1*1*1*1=1, (−1)10=1, itd, itd, to są podstawy podstaw, więc musisz opanować
potęgowanie. Gdy coś niejasne, masz jakieś wątpliwości, dopiero wtedy tutaj pisz, a nie
oczekuj, że przepiszesz i dostaniesz kawę na ławę... To tak nie działa ; )
3 wrz 16:44
PAULLA: już mniej więcej wiem o co chodzi, dzięki : )
3 wrz 16:51
PAULLA: nie jednak nie skumałam , nie wiem jak przykład ,,B '' rozwiązać
3 wrz 19:10
5-latek: To czego nie wiesz ?
3 wrz 19:31
3 wrz 19:35
Kamix: Wiesz czemu? Po prostu zamieniłem ułamek dzięsiętny 0,1 na ułamek niewłaściwy...
3 wrz 19:36
Mila:
Kamix, nie tak.
−0,12=−(0,1*0,1)=−0,01
(−0,1)2=0,01
3 wrz 19:46