jednokładnosc
ble ble: Czy ktoś pomoze mi to rozwiazac? Dany jest trójkat ABC w którym A(−1,−1) B(6,−1) C(3,3).
trojkat A'B'C' jest obrazem trojkata ABC w jesnokładnosci 3, gdzie O(0,0). Oblicz obwody
trojkatow. Ile razy obwod trojkata A'B'C' jest większy od obwodu trojkata ABC?
3 wrz 14:39
wredulus_pospolitus:
I w czym konkretnie masz problem

obwód ABC potrafisz obliczyć

co oznacza, że coś jest obrazem w jednokładności 3 (podpowiem −−− skali 3)
3 wrz 14:42
Basia: w jednokładności o środku O(0,0) i skali 3
czy nawet treści z książki nie można
poprawnie przepisać ?
policz |AB|, |AC|, |BC| i dodaj
długość odcinka − patrz
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
Ob
A'B'C' = 3*Ob
ABC
3 wrz 14:43
ble ble: ale właśnie tak wychodzą jakies bzdury..
3 wrz 14:45
Basia: zdaje mi się, że w tym zadaniu jednak chodzi o policzenie współrzędnych A',B' i C'
policzenie długości |A'B'|, |A'C'|, |B'C'|
i sprawdzenie jak się ma ObA'B'C' do ObABC
takie wprowadzenie do uogólnienia, że
|A'B'| = |k|*|AB| gdzie k jest skalą jednokładności
3 wrz 14:46
Basia: zapisz swoje obliczenia, poszukamy tych bzdur
najpierw |AB|; czekam
3 wrz 14:47
ble ble: a jak bym to z wektorow zrobila?
3 wrz 14:48
Basia: A',B' i C' tylko przy pomocy wektorów
ale najpierw masz policzyć obwód ABC
3 wrz 14:50
ble ble: bo ja tak zrobiłam :
AB=[6− (−1);−1− (−1)]=[7;0]
3 wrz 14:50
Basia: dobrze

; no to |AB| =
√72+02 = 7
licz dalej w ten sposób
3 wrz 14:52
ble ble: później BC=[9;4] CB=[4;4]
dodałam wszystkie wektory i wyszło mi AC + BC + AB =[20;8]
3 wrz 14:53
ble ble: IBCI=13 IACI=8 i co dalej?
3 wrz 14:55
Mila:
1) oblicz obwód ΔABC
2) obwód ΔA'B'C' jest 3 razy większy od obwodu ΔABC.
3) jeśli masz obliczyć wsp .ΔA'B'C' to :
A'=(3*(−1),3*(−1))=(−3,−3) pozostałe punkty podobnie.
3 wrz 14:58
ble ble: a jak policzyłam nie punkt tylko odcinek to jest blad czy tak może byc ?
3 wrz 15:01
Basia:

a nie to już nie ma sensu
obwód nie ma nic wspólnego z wektorami
Ty policzyłaś współrzędne tego niebieskiego wektora
zakładam, że CD = BC i DE = AB, bo na rysunku nie bardzo mi wyszło
poza tym współrzędne BC masz źle policzone
BC = [−3; 4] |BC| =
√9+16 = 5
AC = [4;4] |AC| =
√16+16 = 4
√2
Ob
ABC = 7+5+4
√2 = 12+4
√2
3 wrz 15:02
Basia:
co Ty tam wypisujesz ?
u→=[u1;u2] to |u| = √u12+u22
3 wrz 15:03
ble ble: aha no okey dzięki
3 wrz 15:04
Mila:
Basia napisała,że masz niedokładnie przepisaną treść zadania.
Należy wykonać to, co jest w poleceniu.
Odcinki ( długości boków Δ) potrzebne do obliczenia obwodu.
Możesz wykonać jak napisałam (1) (2)
albo pomnożyc przez 3 długość każdego boku ΔABC i dodać.
albo obliczyć wsp. wierzchołków ΔA'B'C', obliczyć długości boków i obwód.
Wybierz najkrótszy sposób.
3 wrz 15:08
Mila:
Wyłączam się, bo jest Basia.
3 wrz 15:09