Wielomian
bezendu:
Dany jest wielomian W(x)=(x
2+3x−4)(x−t) wyznacz wszystkie wartości parametru t takie aby
spełniona była nierówność W(0)>0
W(x)=(x
2+3x−4)(x−t)
Δ=25
√Δ=5
W(x)=(x−1)(x+4)
(x−t) Co dalej mam z tym zrobić ?
2 wrz 19:27
Mila:
1) oblicz w(0) i analizuj
albo
2) skoro masz 2 pierwiastki , rozwiązuj na osi.
2 wrz 19:36
bezendu:

I teraz to ma być większe od zera
x∊(−
∞,−4)∪(1,
∞) o to chodziło ?
2 wrz 19:38
bezendu: ?
2 wrz 20:37
Mila:
1) w(0)=−4*(−t)=4t
4t>0→t>0
Graficznie pokazać?
2 wrz 20:53
bezendu: Tak, ponieważ nie rozumiem od momentu rozłożenia na postać iloczynową..
2 wrz 20:57
pigor: ..., zauważ, że
W(x)= (x−1)(x+4)(x−t) ⇒ W(0)= −1*4*(−t)= 4t >0 ⇔ t >0 ⇔
t∊(0;+∞) i tyle .
2 wrz 20:58
Mila:

O, już wyjaśnione.
Nie trzeba było liczyc miejsc zerowych. Jednak można to wykorzystać.
Graficznie, to raczej utrudnia, ale może przyda się do innego zadania. (mam gdzieś takie
zadanie, znajdę dla Ciebie)
Dla zera wartość dodatnia ,
zatem trzeci pierwiastek może być po prawej stronie zera
2 wrz 21:11
bezendu: Dziękuje
2 wrz 21:12
Mila:
ładnie rozwiązałeś z wartością bezwzględną.
2 wrz 21:33
bezendu: Dziękuje

staram się jak mogę
2 wrz 21:34
2 wrz 21:41
2 wrz 21:44
bezendu: Może być

Najpierw jeszcze wstawię swoje
2 wrz 21:45
bezendu:
Wyznacz wartości parametrów a i b występujących we wzorze wielomianu
W(x)=(a+b)x
3−2x
2+(a+2b)x wiedząc że reszta z dzielenia W(x) przez x−2 jest równa 18, zaś
reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x+1 jest równa −6
(a+b)*8−8+(a+2b)*2=18
−a−b−2−a−2b=−6
8a+8b−8+2a+4b=18
−2a−3b=−4
10a+12b=26 /2
−2a−3b=−4
5a+6b=13
−2a−3b=−4 / *2
5a+6b=13
−4a−6b=−8
a=5
−10−3b=−4
−3b=6
b=−2
Wiem, że na maturze nikt mi ni sprawdzi i muszę liczyć sam na siebie, ale chodzi o sprawdzenie
zapisu i może jakiś inny sposób rozwiązania
2 wrz 21:53
bezendu:
Wyznacz wartość parametrów a i b tak aby wielomian W(x)=x3+(a+2b)x2−x(a+b) był podzielny
przez dwumian x2−1
x2−1=(x−1)(x+1)
Aby był podzielny to W(1)=0⋀W(−1)=0
1+a+2b−a−b=0 b=−1
−1+a+2b+a+b=0
2a+3b=1
2a−3=1
2a=4
a=2
Odp a=2 i b=−1
2 wrz 22:01
ICSP: a+2b = 0
a+b = 1
skąd dostajesz a = 2 , b = −1
2 wrz 22:39
bezendu: ICSP zerknij jeszcze na zadanie 21:53
2 wrz 22:41
ICSP: wygląda dobrze
2 wrz 22:45
Mila:
21:53 Dobrze, możesz podstawić do wielomianu otrzymane wartości i sprawdzić w(2) i w(−1), to
będzie samokontrola.
2 wrz 22:53
merto:
zad z
21:53 ok

Na wstępie należało napisać:
Warunki zadania są spełnione dla
układu równań W(2)=18 i W(−1)= −6
Odp:
a= 5 i b= −2
sprawdzenie:
W(x)= 3x3 −2x2 +x
W(2)= 3*8−2*4+2= 18 ok
W(−1)= −3−2−1 = −6 ok
i bez pytania ............ jest ok
2 wrz 22:53
bezendu: Dziękuje
3 wrz 15:02