fw
wojtek: wyznacz przedziały monotoniczności tej funkcji za pomocą pochodnych
chciałbym aby mi ktos to dokladnie wytłumaczył abym miał przykład dzięki któremu mógłbym
rozwiązywać podobne tego typu zadania.
2 wrz 15:47
2 wrz 15:50
wojtek: spotkałem już się z tą stroną jednak chciałbym jesliby ci to nie sprawiło kłopotu wytłumaczyć
mi na tym przykladzie poniewaz gdy roawiązuje to zadanie wyhodzą mi kosmiczne bezsensowne
wartosci.mogę liczyć na twoją pomoc?
2 wrz 15:55
ICSP: no ale w czym masz konkretnie problem?
NIe umiesz ustalić dziedziny ? Policzenie pochodnej sprawia Ci problem? Czy moze problem jest w
nierównościach f'(x) > 0 oraz f'(x) < 0 ?
2 wrz 15:57
wojtek: policzenie pochodnej sprawia mi problem wyliczenie dziedziny jest łatwe
2 wrz 16:01
wojtek: czy mógłbys mi pomóc
2 wrz 16:05
Dominik: przydatne beda wzory:
(x
n)' = nx
n − 1
2 wrz 16:05
wojtek: znam je i stosuję jednak robie jakiś błąd poniważ wychodzi mi zły wynik
2 wrz 16:06
Dominik: ponadto (f + g)' = f' + g' oraz pamietamy, ze pochodna stalej wynosi 0.
2 wrz 16:07
Dominik: pokaz jak liczysz.
2 wrz 16:07
ICSP: no to D : x ∊R\{1 ; −3}
| | −3x2 − 10x + 9 | |
f(x) = |
| |
| | x2 + 2x − 3 | |
f'(x) =
| | (−3x2 − 10x + 9)' * (x2 + 2x − 3) + (3x2 + 10x − 9) * (x2 + 2x − 3)' | |
|
| |
| | (x2 + 2x − 3)2 | |
=
| | (−6x − 10)(x2 + 2x − 3) + (3x2 + 10x − 9)(2x + 2) | |
= |
| = |
| | (x2 + 2x − 3)2 | |
| | −6x3−12x2+18x−10x2−20x+30+6x3+6x2+20x2+20x−18x−18 | |
= |
| = |
| | (x2 + 2x − 3)2 | |
| | 4x2 + 12 | |
= |
| |
| | (x2 + 2x − 3)2 | |
2 wrz 16:07
wojtek: o wlasnie do tego wyniku doszedłem sa a dalej nie wiem o co chodzi
2 wrz 16:09
wojtek: a nie sory wjakiś sposób zawieruszył mi sie x przy dwunastce
2 wrz 16:14
wojtek: a jak obiczyc czy ta fuckcja jest rosnąca i czy to prawda że pierwiastek z 3 i −3 to jedne z
rozwiązań nierównoąci f'(x)>0
2 wrz 16:19
ICSP: f'(x) > 0 ⇒ x ∊ R\{1 ; −3}
Nasza funkcja jest rosnąca w całej swojej dziedzinie
2 wrz 16:21
wojtek: ?
2 wrz 16:21
wojtek: a skąd to wywnioskować
2 wrz 16:23
ICSP: to są podstawowe wiadomości z rozwiązywania nierówności wymiernych

licznik > 0 , mianownik > 0 ⇒ ułamek > 0
2 wrz 16:24
wojtek: a czy można te wiadomosc wywnioskowac jakos z wykresu wielomiano
2 wrz 16:27
asdf: np z tego:
liczba ujemna niech bedzie: −1 (< 0), dodatnia: 1 (> 0)
4 przypadki
| a | |
| , przypadek pierwszy: a < 0, b < 0 |
| b | |
| −1 | |
| > 0 ⇒ −1* −1 > 0 ⇒ 1 > 0, zgadza sie |
| −1 | |
przypadek drugi: a>0, b < 0
| 1 | |
| < 0 ⇒ 1 * −1 < 0 ⇒ −1 < 0, zgadza sie |
| −1 | |
itd..
trzeci to: a< 0, b > 0
czwarty: a > 0, b > 0
2 wrz 16:30
ICSP: Jeżeli dobrze opanowałeś rozwiazywanie nierówności wymiernych to :
| 4x2 + 12 | |
| > 0 ⇒ (x2 + 3)(x2 + 2x − 3)2> 0 ⇒ |
| (x2 + 2x − 3) | |
⇒ (x
2 + 2x − 3)
2 > 0 ⇒ x
2 + 2x − 3 ≠ 0 ⇒ x ≠ 1 ∧ x ≠ −3 . Po sprawdzeniu z dziedziną sie
zgadza.
Trzeba mieć dobrze opanowane rozwiązywanie nierówności wymiernych
2 wrz 16:31