całka
Karolina: powie mi ktoś jak mam zrobić tą całkę?
∫x√4−xdx
2 wrz 12:48
wredulus_pospolitus:
przez części
2 wrz 12:50
Karolina: no właśnie w poleceniu jest, że przez podstawienie i tak się zastanawiam nad tym
2 wrz 12:51
Rafał28:
Można na przykład tak (przez podstawienie):
t = √4−x
t2 = 4 − x
x = 4 − t2
dx = −2tdt
∫(4 − t2) * t * (−2t) dt =...
2 wrz 12:52
Karolina: a skąd to dx=−2tdt?
2 wrz 13:10
Karolina: a jakie tutaj bedzie podstawienie?
2 wrz 13:13
Karolina:
2 wrz 13:17
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
t= √4−x <=> x = 4−t2 <−−− i z tego pochodne liczysz
2 wrz 13:28
Karolina: no skoro to jest dobrze
a co z tą drugą całką?
2 wrz 13:31
wredulus_pospolitus:
(x+1)
2 = t −> 2(x+1) dx = dt
x+1 =
√t
x = (
√t−1)
x
2 = (
√t−1)
2
| | x2 | | x2 *(x+1)1 | | (√t−1)2 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = // podstawiamy // = 2∫ |
| |
| | (x+1)5 | | (x+1)6 | | t3 | |
dt =
... wymnażamy w liczniku i rozbijamy na trzy całki elementarne
2 wrz 13:35
Karolina: oo kurcze, chyba muszę coś zjeść, bo nie ogarniam
2 wrz 13:38
Karolina: skąd się wzięła dwójka przed całką?
2 wrz 14:41
Karolina: a dobra już wiem
2 wrz 14:42
Karolina: a nie, jednak nie , nie wiem
2 wrz 14:43
wredulus_pospolitus:
z tego miejsca: 2(x+1) dx = dt
2 wrz 14:44
2 wrz 14:44
Karolina: a mógłbyś rozpisać mi do końca jak policzyłeś tą całkę, liczę i liczę i nie zgadza mi się z
odpowiedzią w książce
odpowiedź jest taka:
| | 2 | | 1 | | 1 | |
|
| (x+1)−3− |
| (x+1)−2− |
| (x+1)−4 |
| | 3 | | 2 | | 4 | |
2 wrz 15:07
Karolina:
2 wrz 15:45
Rafał28: | | x2 | | (x+1)2 − 2x − 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | (x+1)5 | | (x+1)5 | |
| | x | |
= ∫(x+1)−3dx − 2∫ |
| dx − ∫(x+1)−5dx =... |
| | (x+1)5 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x | | x + 1 − 1 | |
− 2∫ |
| dx = − 2∫ |
| dx = |
| | (x+1)5 | | (x+1)5 | |
= −2∫(x+1)
−4dx + 2∫(x+1)
−5dx
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x2 | |
∫ |
| dx = ∫(x+1)−3dx − 2∫(x+1)−4dx + ∫(x+1)−5dx=... |
| | (x+1)5 | |
Stosujesz wzór podany tutaj:
209708
2 wrz 15:57
Mila:
[x+1=t, dx=dt, x=t−1]
| | (t−1)2 | |
..=∫ |
| dt=.. wykonaj potęgowanie i rozbij na 3 całki elementarne |
| | t5 | |
2 wrz 18:40