proszę o pomoc w całce
ada: proszę o pomoc z tą całką!
2 wrz 09:44
wredulus_pospolitus:
podstawienie:
x+3 = u ; dx = du
x+3 = u <=> x+1 = u−2
i podstawiasz
2 wrz 09:48
ada: | | u−2 | | u | | −2 | |
i potem ∫ |
| dx= ∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | √u | | √u | | √u | |
czy tak
2 wrz 10:06
wredulus_pospolitus:
dokładnie tak
tylko u/
√u odpowiednio zamieniasz na ....
2 wrz 10:08
wredulus_pospolitus:
tylko tam wszędzie zamiast dx ma być d
u
2 wrz 10:09
ada: tak tak moja pomyłka
2 wrz 10:15
ada: czy takie będzie rozwiązanie
2 wrz 11:28
wredulus_pospolitus:
w tym drugim zauważ że masz po podstawieniu:
2 wrz 11:47
ada: aaaa

ale gdzie to u się podziało

teraz nie rozumiem

nie powinno być przed całką ?
2 wrz 11:56
wredulus_pospolitus:
| u | | u1 | |
| = |
| = u 1 − 1/2 <−−− własności potęg    |
| √u | | u1/2 | |
2 wrz 12:24
pigor: ..., lub niech
√x+3= t i t>0 ⇒ x+3= t
2 /−2 ⇒
x+1= t2−2 ⇒
dx= 2tdt ,więc
| | x+1 | | t2−2 | | dt | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dt= ∫ tdt−2∫ |
| = ... |
| | √x+3 | | t | | t | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x+3 | | t2 | |
zas całka ∫ |
| dx= ∫ |
| dt= ∫ tdt = 12t 2= 12(x+3)+ C .  |
| | √x+3 | | t | |
2 wrz 12:28
wredulus_pospolitus:
pigor −−− przesadziłeś ... skoro t=
√x+3 i dx=2tdt ... to w drugiej masz po podstawieniu:
2 wrz 12:31
pigor: ... ufffffffffffffffffffff no czas zniknąć z forum .
2 wrz 12:34
ada: ale ja tak liczyłam, z tymi potęgami obliczyłam sobie na początki a potem wzór całki
2 wrz 12:38
ada: | | 1 | |
tylko w tym moim rozwiązaniu w tej 2 części nawias miał być do potęgi |
| mój błąd przy |
| | 2 | |
pisaniu
2 wrz 12:40
Rafał28: Albo tak:
| | 1 | |
∫(ax+b)n dx = |
| (ax+b)n+1 + C, n≠−1 |
| | a(n+1) | |
| | x+1 | | x+3−2 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫(x+3)1/2 dx − 2∫(x+3)−1/2 dx = |
| | √x+3 | | √x+3 | |
| | 2 | | 2 | |
= |
| (x+3)3/2 − 4(x+3)1/2 = √x+3( |
| x − 2) + C |
| | 3 | | 3 | |
2 wrz 12:40