macierze
Monika: Znajdz rzadmacierzy
−1 0 1 0
1 0 0 0
2 1 0 3
3 1 0 3
co musze zrobić ?
1 wrz 16:46
5-latek: na pocztek tak sie ladnie skalda ze masz wyzerowana 3 kolumne wiec wykreslasz 1 wiersz i 3
kolumne . mamy
=1+rz[1 0 0 ]
[2 1 3]
[3 1 3] mamy wyzerowany 1 wiersz wiec wykreslamy 1 wiersz i 1 kolumne i
=1+1+rz[1 3]
[1 3] licze teraz wyznacznik 2X2 i mam
ze rowna sie 0 . Wobec tego rzad tej macierzy 2x2 wynosi 1
Wobec tego rzad tej macierzy 4x4 wynosi 1+1+1=3
Z tego wynika ze macierz ta ma 3 liniowo niezalezne wektory
1 wrz 17:17
5-latek: Zauwaz tez ze masz tez wyzerowany 2 wiersz wiec mozesz tez na poczatek wykreslic 2 wiersz i 1
kolumne .
1 wrz 17:38
Monika: A może ktoś wytłumaczyć z tym wykreślaniem ?
1 wrz 20:37
Monika:
1 wrz 21:28
bu: eliminacja wierszy
−1 0 1 0 −1 0 1 0
1 0 0 0 1 0 0 0
2 1 0 3 odejmujemy wiersz 3 od 4 i mamy 2 1 0 3
3 1 0 3 1 0 0 0
0 0 1 0 (odjęliśmy wiersz 2 od 4 oraz dodaliśmy wiersz 2 do pierwszego)
1 0 0 0 (możemy zamienić wiersze, więc

2 1 0 3
0 0 0 0
2 1 0 3 (odejmujemy wiersz pierwszy od 2*drugiego i mamy postać schodkową)
1 0 0 0
0 0 1 0
0 0 0 0
2 1 0 3
0 −1 0 −3
0 0 1 0
0 0 0 0
Tutaj rząd = 3, z postaci schodkowej (tak jak napisał 5−latek, 3 niezależne)
1 wrz 22:10
5-latek: Byc moze na zajeciach mialas to inaczej liczone
ja korzystalem ze sposobu ktory pokazuje w swiom kursie macierze e trapez . Zakup sobie go .
Ogolnie to polega na tym za tak samo jak liczysz wyznaczniki stopnia 4 i wiekszego to
stosujesz operacje elementarna polegajaca na wyzerowaniu wiersza lub kolumny w celu obnizenia
stopnia wyznacznika .czyli zostaje CI w wierszu lub kolumnie jedna liczba poza tym same zera
Zobacz ze tutaj nie musisz stosowac tej operacji bo masz wyzerowana 3 kolumne a takze drugi
wiersz . tak samo jak w wyznacznikach stopnia 4 i wyzszego teraz stosujemny wykreslanie
wiersza i kolumny tak samo jak w wyznacznikach i obnizamy ta macierz do stopnia trzeciego
teraz jest roznica bo w wyznacznikach korzystalismy z rowiniecia laplacea a tu nie korzystamy
z tego tylko piszemy po prostu 1 bo wykresilismy tylko raz + rzad macierzy ktroa zostala po
wykresleniu . To jesli bedziemy rozpatrywac 3 kolumne to po wykresleniu 3 kolumny i 1 wiersza
z naszej macierzy 4 stopnia zostanie (przepisz sobie ta macierz )=1+rzad macierzy stopnia 3
zobacz moj post . Teraz tak samo musimy wyzerowac macierz stopnia 3 zeby obnizyc ja do stopnia
2 . Znowu trzeba stosowac operacje elemnentarna zeby wyzerowac wiersz lub kolumne.
Ale jak sie dobrze przyjrzysz to juz masz wyzerowany 1 wiersz bo masz 1 i same zera , Weic
wykreslasz 1 wiersz i 1 kolumne i = 1+1(z tego wykreslenia macierzy 3 stopnia) +rz macierz 2
stopnia ktora pozosytala po wykresleniu 1 wiersza i 1 kolumny macierz stopnia 3 . Liczymy
teraz wyznacznik 2 stopnia . Teraz ogolnie . jesli wyznaczik 2 stopnia nie rowna sie 0 to
rzad takiej macierzy =2 jesli wyznacznik 2 stopnia =0 to rzad takiej macierzy =1 . jesli
wyznacznik 2 stopnia bedzie sie skladal z samych zer (tez tak moze byc) to rzad takiej
macierzy =0
To policz teraz rzad tej macierzy wedlug 2 wiersza . Zobacz ze ten wiersz masz wyzerowany .
1 wrz 22:21
1 wrz 22:23
1 wrz 22:36
bu: ja zrobiłem tak jak tam jest i wyszło (patrz wyżej)
1 wrz 22:37
Monika: ale ty pierwsze odejmowałes wiersz 3 od 4 a tak jest zeby odjac wielokrotnosc 1 wierszu od 1234
wiersza wiec juz sama nie wiem
1 wrz 22:39
bu: "Obliczając rząd macierzy metodą Gaussa, należy za pomocą operacji elementarnych na wierszach
sprowadzić macierz do macierzy schodkowej."
A to co tam jest napisane, to tylko przykład.
1 wrz 22:41
bu: Dla przykładu wielokrotność któregoś tam wiersza odjąłem w 4 kroku
1 wrz 22:42
Monika: daj jakiś przykład spróbuje zrobić bo nie wiem czy kumam to
1 wrz 22:45
bu: 1) Słówko "mógłbyś / proszę" byłoby mile widziane.
2) Masz przykład:
[ 1 1 1 1 1 2 ]
| 1 1 1 2 2 3 |
[ 1 1 1 2 3 2 ]
I pamiętaj nie ważne są kolejności ważne, aby doprowadzić do postaci schodkowej.
1 wrz 22:51
PW: Zawsze zanim zaczniemy liczyć, trzeba wiedzieć co liczymy.
Jaka jest definicja rzędu macierzy?
Jeżeli to zrozumiemy, to nie będzie wątpliwości z tym dążeniem do jak największej liczby zer i
metodą (a co najważniejsze: powodem) dochodzenia do tego.
1 wrz 23:03